Svet

Sijarto o sabotaži "Severnog toka": To je teroristički napad

Prošlo je stotine dana i dalje nema ozbiljne istrage, nikakvi detalji nisu objavljeni. Smatram da je to neprihvatiljvo, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Sijarto o sabotaži "Severnog toka": To je teroristički napadGetty © Swedish Coast Guard

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da ozbiljna istraga povodom sabotaže gasovoda "Severni tok" i dalje nije sprovedena, te je ocenio da je to neprihvatljivo. 

"Budimpešta poziva vlasti, i državne i međunarodne, da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem", saopštio je Sijarto komentarišući odluku Švedske da obustavi istragu.

Švedski tužilac Mats Jungvist je u sredu 7. februara saopštio da se istraga povodom eksplozija na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" obustavlja, jer ne potpada pod nadležnost švedske države i najavio da će Nemačka nastaviti sa istragom.

"Prošlo je stotine dana i dalje nema ozbiljne istrage, nikakvi detalji nisu obavljeni. Smatram da je to neprihvatiljvo", rekao je Sijarto, pa je istakao:

"Ovo je bio teroristički napad na infrastrukturu od strateškog značaja po Evropu. Napad na naše bezbedno snabdevanje energijom, i predstavlja strateško i pitanje evropske bezbednosti."

Podsećanja radi, eksplozije na dva ruska gasovoda za transport gasa do Evrope – "Severni tok" i "Severni tok 2" – dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile sabotažu kao mogući uzrok, dok je Ruska Federacija ovaj događaj označila kao teroristički napad.

image
VV inauguration
banner