Svet

Nemačko tužilaštvo: Nećemo prekidati istragu o "Severnom toku"

Savezna policija Nemačke posebno je zainteresovana za fragmente gasovoda koje je švedska vojska pronašla u Baltičkom moru
Nemačko tužilaštvo: Nećemo prekidati istragu o "Severnom toku"Getty © Sean Gallup

Nemačka ne planira da obustavi istragu o sabotaži gasovoda "Severni tok", prenosi "Cajt", pozivajući se na saopštenje državnog tužilaštva.

"Obustava švedske istrage neće uticati na sudske postupke u Nemačkoj, koje vode Državno tužilaštvo i Savezna uprava kriminalističke policije", navodi se u saopštenju.

Prema pisanju nemačkog lista, savezna policija je posebno zainteresovana za fragmente gasovoda koje je švedska vojska pronašla u Baltičkom moru, nedugo nakon eksplozije u jesen 2022. godine.

Ranije su novine "Sudojče cajtung" objavile da švedsko tužilaštvo planira da objavi obustavu istrage vezane za sabotažu gasovoda "Severni tok". Prema navodima tamošnjih medija, razlog za ovo je što lokalne vlasti nisu pronašle konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji.

Podsećanja radi, eksplozije na dva ruska gasovoda za transport gasa do Evrope – "Severni tok" i "Severni tok 2" – dogodile su se 26. septembra 2022. godine, a Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile sabotažu kao mogući uzrok.

Operater gasovoda "Severni tok AG" saopštio je da je šteta na gasovodima velika i da je nemoguće odrediti vremenski okvir u kome će biti obavljena popravka. Državno tužilaštvo Ruske Federacije je pokrenulo poseban postupak povodom akta međunarodnog terorizma.

image
VV inauguration
banner