Svet

FAZ: Priština odnosom prema Srbima dokazala da joj je mesto u najstarijem klubu demokratija u Evropi

Da je "Kosovo" ranije ušlo u Savet Evrope Srbi bi "imali pristup Evropskom sudu za ljudska prava, gde bi mogli da tuže sopstvenu vladu", objašnjava nemački novinar
FAZ: Priština odnosom prema Srbima dokazala da joj je mesto u najstarijem klubu demokratija u EvropiGetty © Ferdi Limani / Contributor

U komentaru sramnog glasanja u Savetu Evrope, nemački "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) navodi da je Priština "dokazala da može i želi da ispuni uslove" za članstvo u "najstarijem klubu demokratija" u Evropi.

Taj "dokaz" želja i mogućnosti je, objašnjava komentator FAZ-a Mihael Martens, što je manastiru Visoki Dečani vraćeno zemljište. Inače, Martens je poznat po tome što je razvejao "mit" o egzodusu Srba sa KiM.

To što je Priština osam godina odbijala da sprovede odluku ustavnog suda u Prištini i u katastar upiše kao vlasništvo manastira Visoki Dečani 24 hektara zemlje, nema veze. Kao ni to što je Aljbin Kurti otvoreno i nedvosmisleno rekao da nikada manastiru Visoki Dečani ne bi vratio zemljište da to nije bio uslov za članstvo u savetu Evrope.

Dalje, nastavlja Martens, "ako bi se Kosovo pridružilo Savetu Evrope, svi građani najnovije evropske države imali bi pristup Evropskom sudu za ljudska prava, gde bi mogli da tuže sopstvenu vladu".

Ovo je, nastavlja on svoju neverovatnu tezu, "posebno važno za srpsku manjinu na Kosovu kada je u pitanju zaštita njihovih prava".

Dobar je znak da "kosovska vlada" želi da se potčini nadležnosti Suda u Strazburu, navodi Martens i procenjuje da bi "mnogi sukobi poslednjih godina" bili izbegnuti da je ova mogućnost postojala ranije?!

Za razliku od "Kosova" koje je za Martensa "bastion" evropskih vrednosti i veliki poštovalac prava, Srbija je destabilišući faktor u regionu.

Martens ide toliko daleko da optužuje Beograd da blokira formiranje Zajednice srpskih opština (pošto, valjda, Albanci sa KiM jedva čekaju da ispune svoju obavezu – toliko da ni posle 11 godina to nisu uradili) kroz bojkot izbora na severu KiM.

No, nastavlja Martens, bivša grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani je "provalila" ovu spletku Beograda i obećala je da će Priština pojuriti da ispuni svoju obavezu formiranja ZSO čim uđe u "najstariji klub demokratija" u Evropi i pod nadzorom Saveta Evrope i suda u Strazburu.

Ali, pomalo snuždeno završava Martens svoju tiradu, "izgleda da se neke vlade još uvek kolebaju oko toga da li zaista žele da odobre zahtev Kosova za članstvo".

"Barem u nekim zapadnim prestonicama, čini se da se ovo zasniva na starom pogrešnom shvatanju koje je već izazvalo probleme: stav da je Srbija, kao relativno najveća od malih država na Zapadnom Balkanu, ključni faktor stabilnosti u regionu koji mora umiriti po svaku cenu", zaključuje on.

image
VV inauguration
banner