Srbija i Balkan

Kurti priznao: Vratili smo zemlju Visokim Dečanima u zamenu za članstvo u Savetu Evrope

Kurti tvrdi da nije bilo uzbune zbog ukidanja dinara dok nisu reagovali Vučić i Zaharova
Kurti priznao: Vratili smo zemlju Visokim Dečanima u zamenu za članstvo u Savetu Evrope© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da dinar na Kosovu i Metohiji nije zabranjen, nego po ustavu takozvanog Kosova može da postoji samo jedna valuta – evro. Dakle, nije šija nego vrat – dinar nije zabranjen, samo nije dozvoljen.

"Uvek su postojale različite opcije za pitanje dinara. Ne verujem da o njima sada trba razgovarati, jer se šteti pregovaračka pozicija Kosova ako se otkriju pre vremena", rekao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Srbi koji primaju plate i penzije iz centralnog dela zemlje to ne mogu da dobiju novac zbog uredbe iz Prištine, a Poštanska štedionica je postavila kontejnere kako bi isplaćivala ljudima novac neophodan za život.

Kurti pak tvrdi kako Srbi mogu da dobijaju isplatu u evrima, i kako kaže: "Kod nas nema ni odbijača evra, ni mučenika dinara".

"Do danas nemamo nijednog Srbina koji je rekao 'odbijam evro'. Ne postoji. Dakle, nijedan Srbin ne kaže il' dinar, il' ništa", rekao je Kurti.

Na pitanje kakvi su bili predlozi Eskobara, Kurti kaže da postoji više predloga i da je to proces koji traje.

"Što se tiče opcija koje su dali Amerikanci, Nemci i drugi, smatram da treba da govore za sebe", rekao je Kurti.

Kurti tvrdi da nije bilo uzbune u međunarodnoj zajednici dok nisu reagovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Predsednik Srbije se nadao da će biti reakcije odozdo. Kada je video da nema reakcije odozdo, onda je reagovao odozgo. Pa kada ga je pešadija izneverila, upotrebio je artiljeriju. Dakle, mi smo u ovom problemu. Preterano reagovanje i maltretiranje iz Beograda uzrok je problema, a ne regulativa Centralne banke Kosova", kaže Kurti.

"Kada se Vučiću pridružila Marija Zaharova, tada je međunarodna uzbuna postala još veća. Dakle, katastrofe nije bilo ni 1. februara, ni 1. marta, niti će je biti 1. aprila. Ali alarm, zabrinutost se dešava u Beogradu i Moskvi, a onda se eho ove zabrinutosti čuje i na Kosovu", kaže Kurti.

Kurti, koji se sada predstavlja kao veliki legalista, a zaboravlja da Priština već decenijama odbija da ispuni potpisane sporazumom sa Beogradom, kaže da nije mogao da dozvoli da novac u kešu dolazi na Kosovo i Metohiju.

"Dinar koji je u džakovima stizao na Kosovo više ne dolazi, a Beograd ne muči to što Srbi ne mogu da koriste evro, već što ne mogu da šalju dinare", kaže Kurti.

Kako dodaje, predložio je da se guverner takozvanog Kosova i Jorgovanka Tabaković sastanu u Frankfurtu kod predsednice Evropske centralne banke.

Kurti je rekao da će takozvano Kosovo krajem maja postati punopravan član Saveta Evrope.

"I mislim da je to izvanredan istorijski i geopolitički trenutak. Ruska Federacija van, Republika Kosovo se pridružuje", kaže Kruti.

Priznao je da nikada manastiru Visoki Dečani ne bi vratio zemljište da to nije bio uslov za članstvo u savetu Evrope.

"Imamo jedinstvenu priliku da ovog proleća imamo mesta pored drugih država članica Saveta Evrope, jer u potpunosti ispunjavamo sve pokazatelje prestižnih organizacija za temeljne vrednosti Saveta Evrope – odnosno, čak i vladavinu pravo, i ljudska prava i demokratija", kaže Kurti.

image