Rusija

Zaharova: Posebna uloga patriotskih snaga u Srbiji, da se ujedine u odbrani nacionalnih interesa

Podsticanjem Kurtija i njegovog terora, Zapad pokušava da kazni Beograd za njegovu čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i prava na samostalno odlučivanje, kao i za odluku da održava prijateljske odnose sa Rusijom, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Zaharova: Posebna uloga patriotskih snaga u Srbiji, da se ujedine u odbrani nacionalnih interesa© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nakon odluke o zabrani prometa srpskog dinara, čime se lokalno nealbansko stanovništvo lišava mogućnosti da prima penzije i druge isplate, regionalne "vlasti" su pokrenule novu fazu likvidacije administrativnih i privrednih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom, uključujući mrežu ekspozitura "Pošte Srbije", istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u saopštenju na sajtu ministarstva.

"Sprovode se nezakoniti pretresi, oduzimaju se dokumenti i gotovina, pritvaraju se zaposleni, izmišljaju krivični predmeti", navela je Zaharova. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je istakla da je tako "zločinački režim tzv. premijera Aljbina Kurtija na kraju prešao u aktivnu fazu antisrpskog etničkog čišćenja – na proterivanje Srba sa njihovih ognjišta", napominjući da se Priština nada da će se na taj način osloboditi potrebe da ispuni svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Podsticanjem Kurtija i njegovog terora, Zapad pokušava da kazni Beograd za njegovu čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i prava na samostalno odlučivanje, kao i za odluku da održava prijateljske odnose sa Rusijom i drugim zemljama van evroatlantske orbite", dodala je Zaharova.

"Žele da nateraju Srbe da žrtvuju svoje iskonske interese, uključujući i zaštitu svojih sunarodnik", istakla je.

Slično se dešava i u susednoj Bosni i Hercegovini, koju zapadni centri moći pokušavaju da preoblikuju po unitarnom modelu i stave pod svoju kontrolu, dodala je.

"Mišljenje srpskog stanovništva koje živi u BiH se jednostavno ignoriše, kao i osnovna načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH odobrenog Rezolucijom 1031 SB UN, koji garantuje ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta – Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine", precizirala je.

U izazovima sa kojima se Srbi danas sreću naročito je važno jedinstvo političke klase Srbije i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje su posebno traženi, poručila je Zaharova.

"U tom kontekstu, posebna uloga pripada patriotskim snagama koje su se već dokazale i onima koje tek dobijaju autoritet u društvu. Mnogo zavisi od njihove volje da se ujedine i zajednički brane temeljne interese srpskog naroda, obezbede stabilnost vlasti na svim nivoima, kako bi se razvila i sprovela održiva rešenja o ključnim pitanjima vlasti", zaključila je Zaharova.

image