Srbija i Balkan

Prištinska banka: Tri opcije slanja novca Srbima na KiM

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar rekao je u petak da je njegove predloge o pitanju dinara odbio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti
Prištinska banka: Tri opcije slanja novca Srbima na KiMGetty © picture alliance / Contributor

Centralna banka u Prištini poslala je Narodnoj banci Srbije tri opcije o tome kako mogu da se izvrše platni transferi za srpsko stanovništvo na teritoriji Kosova i Metohije, ali da odgovor još uvek nisu dobili, prenosi Koha.

U međuvremenu su te opcije poslate i Evropskoj uniji, dodaje se u tekstu.

Kao prva opcija predloženo je da NBS šalje sredstva u evrima kao transfer direktno u tzv. CBK, a tzv. CBK ih distribuira na bankovne račune korisnika u evrima.

Druga opcija je da NBS šalje sredstva u evrima kao transfer međunarodnoj banci kod koje tzv. CBK ima račun, a zatim ih centralna banka u Prištini raspoređuje na račune korisnika isto u evrima.

I treća opcija ide na nivo komercijalnih banaka.

Prema njihovim rečima, kao opcija se bira jedna od komercijalnih banaka koje posluju na teritoriji centralne Srbije, a i na KiM. Tako bi Srbija slala sredstva u evrima kao međunarodni transfer komercijalnoj banci na KiM, a zatim ih izabrana banka raspoređuje na račune korisnika u evrima.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da nije uspeo da ubedi Aljbina Kurtija da promeni odluku o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

Eskobar je dodao da odluka CBK o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na Kosmetu, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

U utorak će se u Briselu sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine, a najavljen je i razgovor o dinaru.

Nova uredba CBK, koja je stupila na snagu u februaru, zabranjuje upotrebu dinara u južnoj srpskoj pokrajini.

image