Srbija i Balkan

Odluka CBK o ukidanju dinara na KiM pogodila škole: Bez užine, grejanja, plate i ekskurzije

Upućujem javni apel predstavnicima EU i ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalni trud i da svojim ponašanjem i diplomatskim aktivnostima, u interesu naše dece, nastavnika i roditelja pokušaju da ovu nerazumnu odluku suspenduju, navodi predsednik aktiva osnovnih škola
Odluka CBK o ukidanju dinara na KiM pogodila škole: Bez užine, grejanja, plate i ekskurzije© Omer Urer/Anadolu Agency via Getty Images

Direktori osnovnih škola na severu Kosova održali su sastanak na kome su razmatrali novonastalu situaciju u obrazovnim ustanovama, a sve posle stupanja na snagu odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara ukine dinar.

Predsednik aktiva osnovnih škola Milorad Jovanović poručio je da je situacija alarmantna i da im je onemogućen normalan rad i funkcionisanje, te da će ova odluka najviše uticati na higijenu, hranu i grejanje u ovim ustanovama, ali i sprovođenje tendera, isplata zarada nastavnom osoblju, organizovanje i realizaciju ekskurzija i sl.

On je naveo da je situacija alarmantna, jer je jednostranom odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa dinara direktno je došlo do problema koji onemogućuju nesmetan rad škola.

"Sistem javne nabavke ne funkcioniše zbog smanjenog priliva dinara, a dobavljači ne žele da isporuče robu. To dovodi do velike mogućnosti da u školama dođe do epidemija, jer nema sredstava za održavanje higijene, dezinfekcije i deratizacije školskog prostora koje se otežano sprovode", kazao je on.

U eri digitalizacije i veštačke inteligencije, dodaje Jovanović, ova nerazumna uredba institucija u Prištini vraća unazad, jer ne mogu da obezbede krede i sunđere.

Jovanović je podvukao da se ne radi samo o deci srpske nacionalnosti, već škole na severu pohađaju i druge manjine – Bošnjaci, Romi, Egipćani i drugi.

"Da li je to priča da se toj deci onemogući da redovno pohađaju nastavu koja je ustavom zagarantovana kategorija? Verovatno da im je to cilj", zaključuje on.

Napominje da se susreću sa još mnogo problema, poput ogreva, i dodaje da dolaze u situaciju kada krene grejna sezona škole bivaju hladne.

"Da li je cilj tih pokušaja da se toj deci onemogućava da budu u toplom, nego da se smrzavaju? Opet kažem, verovatno je to cilj, da deca ne budu u toplom prostoru i učionicama koje su spremne za nesmetan rad u zimskom periodu."

On ističe da ukidanje dinara direktno utiče na aktivnosti škole.

"Po planu rada osnovnih škola u Srbiji, pa tako i na KiM, mi imamo obavezno izvođenje ekskurzija, matura, izleta, a sve to radimo preko javnih nabavki i sve se plaća u dinarima. Kako dinara sve manje ima, roditelji ne mogu da svoje rate isplate, pa škola dolazi u probleme i utuživanje", kaže Jovanović.

Jedan od problema su i đačke užine koje roditelji uplaćuju deci, a sada, napominje on, roditelji nisu u situaciji da te iste užine uplate.

"Škola time ulazi u dug prema nabavljačima i dolazimo do toga da toj deci treba i užina u školi da se ukine. Verovatno je to i cilj svih ovih mera koje se sprovode jednostrano, bez saglasnosti Srbije, EU i šire svetske zajednice", ističe on.

U problemu su i nadarena deca koja se takmiče i predstavljaju svoje škole jer se ukidanjem dinara njima ne može obezbediti prevoz i smeštaj.

Ugroženi su sami nastavnici i ostali zaposleni u školama jer ne mogu da podignu zarađen novac, već su prinuđeni da idu u centralnu Srbiju.

"Upućujem javni apel predstavnicima EU i ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalni trud i da svojim ponašanjem i diplomatskim aktivnostima, u interesu naše dece, nastavnika i roditelja pokušaju da ovu nerazumnu odluku suspenduju i omoguće pravo da normalno živimo i radimo na prostoru KiM. Naše škole su apolitične i zato u rešavanju svih problema mirnim dijalogom, očekujemo da svi oni ulože napor i pokažu dobru volju da se ovaj problem reši u interesu naše dece", poručio je on.

image