Srbija i Balkan

Kurti odbija da formira ZSO: Šta će Srbima veća prava

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština 11 godina odbija da je sprovede
Kurti odbija da formira ZSO: Šta će Srbima veća prava© Erkin Keci/Anadolu Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo je odbacio formiranje Zajednice srpskih opština i to nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila preporuku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Kurti je u Strazburu, gde je sinoć održano zasedanje PS SE na kojem je preporuka usvojena, rekao da njegova vlada ne želi da osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za ZSO i da je pitanje ZSO u okviru ovog sporazuma, a ne obrnuto, prenosi "Reporteri".

On tvrdi da Srbi na KiM "imaju mnoga prava kao manjina" i maliciozno postavlja pitanje "kako da traže veća prava, kada bojkotuju i ovo što sada imaju".

Kurti "zaboravlja" da su Srbi napustili prištinske institucije nakon što je Priština smenila komandira tzv. Kosovske policije za region sever, a upravo na severu KiM 95 odsto stanovništva su Srbi. Taj potez predstavlja kršenje Briselskog sporazuma prema kojem sastav policije na severu KiM mora da odslikava etnički sastav stanovništva.

Razlog za napuštanje institucija bio je i to što Priština ne sprovodi Briselski sporazum, izgradnja baza specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije na severu KiM i protivpravna hapšenja Srba.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je sinoć preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope i, kako je saopšteno posle sednice, odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja ZSO trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština 11 godina odbija da je sprovede.

image