Srbija i Balkan

"Albanijan post": Prištinska vlada šalje Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu do 10. maja

Taj korak će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije
"Albanijan post": Prištinska vlada šalje Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu do 10. maja© Antonio Ahel/ATAImages

Vlada tzv. Kosova načelno se dogovorila sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalje Ustavnom sudu na razmatranje Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako piše "Albanijan post" pozivajući se na međunarodne izvore, to bi trebalo da uradi nakon podrške koju će dobiti 16. aprila kada bi Generalna skupština Saveta Evrope trebalo da pozitivno glasa za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju.

Planirano je da Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, prištinska vlada uputi Ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Prema izvorima "Albanijan posta", taj korak će biti uslov za Prištinu kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije, odnosno da ga pozove u članstvo.

Vlada tzv. Kosova je pristala na ovaj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.

Podseća se da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica upućivanje Nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, a ne i odluka tog suda, što je, dodaju, navedeno u Izveštaju Dore Bakojani, u kojem piše da "Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Taj "suštinski" i "opipljivi" korak biće upravo slanje Nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

"Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, onda se nastavljaju procedure za članstvo u Savetu Evrope i u međuvremenu se čeka odluka suda o Nacrtu ZSO. Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke Ustavnog suda, ali – podsećanja radi – kako je navedeno u odluci iz 2015. godine "ZSO se mora osnovati", ali ostaje da se razume u kom obliku će ono biti", konstatuje "Albanijan post".

image