Srbija i Balkan

Dačić: Priština i posle 11 godina od Briselskog sporazuma odbija da formira ZSO

"Mi ćemo i dalje biti konstruktivni faktor, ali ovakva pozicija dovodi naš narod na Kosovu i Metohiji u veoma tešku situaciju", rekao je šef srpske diplomatije
Dačić: Priština i posle 11 godina od Briselskog sporazuma odbija da formira ZSO© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da prištinske vlasti ni posle 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da umesto da tzv. Kosovo trpi pritiske zbog odbijanja da ispuni svoje obaveze biva nagrađivano od strane međunarodne zajednice.

"Sada je 11 godina od kada sam potpisao Briselski sporazum, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton. Međutim, ZSO, koja je glavna obaveza, nije do današnjeg dana realizovana, pre svega zbog odbijanja prištinskih vlasti", rekao je Dačić na konferenciji za medije posle sastanka s predsedavajućim OEBS-u i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ijanom Bordžom.

Dodao je da zbog odsustva pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, tamošnje vlasti ne osećaju obavezu da ispunjavaju međunarodne obaveze.

"Mi ćemo i dalje biti konstruktivni faktor, ali ovakva pozicija dovodi naš narod na Kosovu i Metohiji u veoma tešku situaciju", zaključio je Dačić.

Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zaključen je 19. aprila 2013. godine u Briselu pod pokroviteljstvom EU.

image