Svet

Ukrajinska deca koju je "kidnapovala" Rusija nađena - u Nemačkoj sa starateljima

Najveći broj identifikovane ukrajinske dece ušao je u zemlju kao izbeglice u pratnji staratelja, saopštila je nemačka policija
Ukrajinska deca koju je "kidnapovala" Rusija nađena - u Nemačkoj sa starateljimawww.globallookpress.com © Christoph Reichwein/dpa

Optužbe Kijeva da je Moskva masovno kidnapovala ukrajinsku decu raskrinkane su nakon što su neke od navodnih žrtava kidnapovanja pronađene na teritoriji Evropske unije, izjavila je ruska komesarka za prava dece Marija Lvova-Belova.

Lvova-Belova se nalazi među zvaničnicima koji su optuženi za otmicu dece iz Ukrajine usred tekućeg rusko-ukrajinskog sukoba.

Šef ukrajinske policije Ivan Vigovski izjavio je da je 161 "dete koje je kidnapovala Rusija" pronađeno u Nemačkoj. On je državnim medijima rekao da je o tom pitanju razgovarao sa Holgerom Munhom, predsednikom nemačke savezne kriminalne policije (BKA), tokom sastanka ranije ove nedelje.

BKA je na pitanje nemačke redakcije RT saopštila da je većina pronađene dece, koje je Kijev označio kao žrtve "kidnapovanja", u zemlju ušla kao izbeglice i to uz pratnju staratelja.

U nekolicini slučajeva postoji sumnja na "nezakonito prebacivanje", navodi se u saopštenju, bez dodatnih detalja.

Komentarišući ovo otkriće, Lvova-Belova je rekla da Moskva "već dugo skreće pažnju međunarodne zajednice na činjenicu da je Ukrajina stvorila sistemski mit u vezi sa decom za koju tvrdi da su 'deportovana' u Rusiju".

Međunarodni krivični sud je prošle godine imenovao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Lvovu-Belovu kao ključne osumnjičene u istrazi o navodnoj nezakonitoj deportaciji maloletnika tokom sukoba u Ukrajini.

Moskva je tu tvrdnju odbacila kao politički motivisanu, tvrdeći da je Kijev lagao sud o onome šta je zapravo bila evakuacija civila iz područja zahvaćenih sukobom.

Lvova-Belova je u komentaru o otkriću nemačke policije takođe istakla da je njena kancelarija identifikovala više slučajeva u kojima su deca, za koju Kijev tvrdi da su oteta, zapravo živela sa roditeljima kod kuće ili u drugim državama i "nikada nisu bila odvojena od svojih porodica".

image
VV inauguration
banner