Svet

Iznenađujuća anketa En-Bi-Sija: Robert F. Kenedi Mlađi više šteti Trampu nego Bajdenu

Iako po ovoj anketi u direktnom okršaju Tramp vodi ispred Bajdena za dva odsto, kada se uključi još pet kandidata, rezultat se menja u korist aktuelnog šefa Bele kuće
Iznenađujuća anketa En-Bi-Sija: Robert F. Kenedi Mlađi više šteti Trampu nego Bajdenu© Tanjug/AP Photo/Jose Juarez

Najnovija anketa En-Bi-Sija, u suprotnosti s brojnim drugim istraživanjima američkog javnog mnjenja, pokazala je da kandidati treće strane u predsedničkoj trci, zapravo Robert F. Kenedi Mlađi jer ostali imaju zanemarljivu podršku glasača, utiču više na izborni rezultat bivšeg lidera SAD Donalda Trampa nego aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena.

Iako po ovoj anketi u direktnom okršaju Tramp vodi ispred Bajdena za dva odsto – 46 procenta u odnosu na 44 – kada se u "obračun" uključi još pet kandidata, rezultat se menja u Bajdenovu korist – Bajden 39%, Tramp 37%, Kenedi 13%, Džil Stajn 3% i Kornel Vest 2%.

Anketa je zapravo pokazala da više Trampovih glasača na proširenom glasačkom listiću svoju naklonost poklanja Kenediju. Petnaest odsto ispitanika koji su izabrali Trampa na listiću na kom su bivši i sadašnji predsednik SAD, na široj listi su se opredelili za Kenedija, dok je sedam odsto bilo u slučaju s Bajdenom.

Uz to oni koji glasaju za republikance mnogo povoljnije gledaju na Kenedija (40% pozitivno, 15% negativno) nego glasači Demokratske partije (16% pozitivno, 53% negativno).

Treba pomenuti da su ovi rezultati suprotni dosadašnjim anketama u kojima se isticalo da kandidatura Roberta F. Kenedija Mlađeg ide naruku Trampu, a čak su se pojavili i brojni glasovi koji zagovaraju ideju pobedničkog tandema Tramp–Kenedi.

S tim u vezi Bajdenova kampanja se fokusirala na to da diskredituje Kenedijevu kandidaturu – čak je u tu svrhu mobilisala i brojne članove ove čuvene američke porodice. Naime, na predizbornom mitingu u Filadelfiji s Bajdenom na bini je bilo deset Kenedijevih, uključujući i sestru nezavisnog kandidata Keri Kenedi.

image
VV inauguration
banner