Svet

Duda: Poljska je spremna da "ugosti" nuklearno oružje

Poljska će ustupiti svoju teritoriju za nuklearno oružje kako bi se ojačala bezbednost istočnog krila NATO-a, rekao je tamošnji predsednik
Duda: Poljska je spremna da "ugosti" nuklearno oružje© Tanjug/Tijana Martin/The Canadian Press via AP

Poljska je spremna da se na njenoj teritoriji razmesti nuklearno oružje ukoliko se NATO reši na taj potez kao svojevrsni odgovor na rusko razmeštanje istog u Belorusiji i Kalinjingradu, izjavio je predsednik te zemlje Andžej Duda.

"Ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje u sklopu nuklearne razmene na našoj teritoriji kako bi ojačali bezbednost istočnog krila NATO-a, spremni smo da to učinimo", rekao je Duda za list "Fakt" nakon posete Njujorku, gde je održao sastanke u UN i razgovarao o ratu u Ukrajini s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Dodao je da razgovori o nuklearnoj saradnji Poljske i SAD traju "već neko vreme", te da je na tu temu Poljska spremna, posebno imajući u vidu da, kako je rekao, Rusija sve više militarizuje Kalinjingrad, nedavno je premestila svoje nuklearno oružje u Belorusiju.

Govoreći o sastanku s Trampom, Duda je istakao da je bila "pre svega reč o privatnom sastanku", a upitan o mogućem povlačenju SAD iz NATO-a u slučaju da Tramp ponovo postane predsednik, Duda je ocenio da se to neće desiti.

Poljska, članica NATO-a i nepokolebljiva u podršci Ukrajini, deli granicu s ruskom eksklavom Kalinjingrad, koja je fizički odvojena od Rusije pošto je Litvanija poslala nezavisna nakon raspada SSSR-a 1991, i s Belorusijom.

image