Svet

Premijer Poljske: Moguće uključivanje u projekat "Evropski nebeski štit"

Donald Tusk je istakao da iskustva iz sukoba u Ukrajini i napada Irana na Izrael pokazuju da je neophodno kontrolisati nebo nad svojom teritorijom, te da stoga Varšava pokušava da preduzme korake kako bi "popunila praznine"
Premijer Poljske: Moguće uključivanje u projekat "Evropski nebeski štit"Getty © Aytac Unal/Anadolu Agency

Operacija koju je Iran nedavno izveo protiv Izraela veoma je slična ruskom masovnom raketnom napadu na teritoriju Ukrajine, izjavio je danas u Varšavi poljski premijer Donald Tusk, navodeći da akcije ove vrste utiču na inicijativu poljske vlade da se uključi u projekat "Evropske gvozdene kupole", odnosno "Evropski nebeski štit", prenosi agencija PAP.

"Iranska operacija protiv Izraela bila je gotovo identična masovnom napadu koji je Rusija izvela na Ukrajinu uz pomoć raketa, bombardera i dronova. Prema analizi naše vojske, moguće je da bi još jedan talas napada iz Rusije mogao da izgleda tako. Stoga je potrebno veoma pažljivo proučiti svaki takav slučaj", naglasio je Tusk na konferenciji za novinare posle sastanka Vlade sa generalima i šefom Biroa za nacionalnu bezbednost.

Prema njegovim rečima, velika razlika između Ukrajine i Izraela je u tome što su u potonjem slučaju "gvozdena kupola" i druge instalacije koje štite nebo Izraela presrele "90 odsto projektila i dronova", dok je Ukrajina u stanju da obori svega "30 odsto vazdušnih ciljeva ove vrste".

Tusk je istakao da iskustva iz sukoba u Ukrajini i napada Irana na Izrael pokazuju da je neophodno kontrolisati nebo nad svojom teritorijom, te da stoga Varšava pokušava da preduzme korake kako bi "popunila praznine".

U tom kontekstu, on je naglasio da Poljska pokušava da dobije sisteme "od kojih bi trebalo da se napravi gusta gvozdena kupola nad poljskim nebom" i dodao:

"Zbog toga ćemo sarađivati i u okviru inicijative 'Evropski nebeski štit'. I ne smeta mi što su glavni pokretači ovog projekta bili Nemci. Ovaj sistem je takođe zasnovan na izraelskim raketama 'hec-3', koje su bile veoma efikasne."

On je napomenuo da će Poljska nastaviti da razvija i sisteme PVO domaće proizvodnje.

"Evropski nebeski štit" je multinacionalni projekat izgradnje višeslojne mreže PVO u koju će biti integrisane protivvazduhoplovne snage više zemalja, a koja će se sastojati iz od sistema: IRIS-T nemačke, "patriot" američke i "hec-3" izraelske proizvodnje.

image