Svet

Bajden razljutio Papua Novu Gvineju: Ujaka predsednika SAD nisu pojeli ljudožderi

Papuanski premijer je istakao da njegova zemlja "ne zaslužuje da bude etiketirana" na taj način, te je pozvao Sjedinjene Države da očiste tragove Drugog svetskog rata
Bajden razljutio Papua Novu Gvineju: Ujaka predsednika SAD nisu pojeli ljudožderi© Sean Gallup/Getty Images

Nakon avanturističke priče o svom ujaku, koji je učestvovao u pacifičkoj kampanji tokom Drugog svetskog rata i možda postao žrtva kanibala, oglasio se i premijer te pacifičke države Džejms Marape, koji je poručio da njegova zemlja "ne zaslužuje da bude etiketirana" na taj način i pozvao Sjedinjene Države da "očiste tragove Drugog svetskog rata".

"To je predizborna kampanja u SAD i dobre priče o herojima mnogo vrede. Međutim, takva priča demokratskog kandidata i aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena vređa mnoge ljude u Papui Novoj Gvineji", izjavio je šef vlade te pacifičke države, govoreći o "trenucima konfuzije" američkog predsednika.

Marape je istakao da je izjava predsednika Bajdena možda bila lapsus, ali da bez obzira na to, "njegova zemlja ne zaslužuje da bude označena kao takva".

"Drugi svetski rat nije delo mog naroda, ali su oni nepotrebno uvučeni u taj sukob", osudio je premijer koji je podsetio da su njegova zemlja i susedna Solomonska ostrva "puni ostataka Drugog svetskog rata, uključujući ljudske ostatke, olupine aviona i brodova, tunele i bombe", napomenuo je.

On je ukazao da narod Papue Nove Gvineje svakodnevno živi u strahu od smrti od detonacija bombi iz Drugog svetskog rata.

"Pozivam predsednika Bajdena da zatraži od Bele kuće da prouči mogućnost čišćenja tih ostataka Drugog svetskog rata kako, bi se mogla razjasniti istina o nestalim vojnicima poput Ambrouza Finegana", poručio je Marape.

Prethodno je Bela kuća stala u odbranu Bajdena nakon njegovog kontroverznog komentara i istakla da se američki predsednik "nije šalio na tu temu".

"Videli ste predsednika, bio je neverovatno ponosan na službu svog ujaka u uniformi. Videli ste kod spomenika. Videli ste kako vam odgovara kada su ga pitali o njegovom ujaku, koji je izgubio život kada se vojni avion u kojem je bio srušio u Pacifiku nakon poletanja u blizini Nove Gvineje", kazala je Karin Žan Pjer.

Međutim, Pentagonova Agencija za ratne zarobljenike ne pominje da je Finegan imao "bliski susret" sa ljudožderima.

image
VV inauguration
banner