Svet

Upao na utakmicu Svetskog prvenstva - zbog gej prava, iranskih žena i Ukrajine?

Italijanskog aktivistu Maria Ferija vlasti u Kataru su pustili nakon kratkog pritvora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Italije
Upao na utakmicu Svetskog prvenstva - zbog gej prava, iranskih žena i Ukrajine?www.globallookpress.com © IMAGO/David Klein

Svetsko prvenstvo u fudbalu bilo je nova žrtva fenomena liberalnog aktivizma kada je muškarac upao na teren tokom utakmice Urugvaja i Portugala noseći zastavu duginih boja i majicu sa natpisima "Poštovanje za iranske žene" i "Spasite Ukrajinu".

Italijanski aktivista Mario Feri je na terenu proveo oko 30 sekundi u drugom poluvremenu, pre nego što ga je obezbeđenje izvelo.

Istopolne veze i promovisanje LGBT kulture su zabranjeni u Kataru, a pojedine evropske reprezentacije su planirale da na utakmicama nose trake sa duginim bojama. Ipak, od te ideje su odustali nakon što im je FIFA zapretila diciplinskim postupcima i žutim kartonima.

Italijanskog aktivistu Ferija vlasti u Kataru su pustili "nakon kratkog pritvora", saopštilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi "Bi-Bi-Si".

Vrhovni komitet Katara potvrdio je da je on pušten "ubrzo nakon što je sklonjen sa terena" i da je o tome obaveštena ambasada Italije.

Dodaje se da mu je oduzeta dozvola za boravak u Kataru i da mu je "zabranjeno da prisustvuje budućim utakmicama na Svetskom prvenstvu".

image