Svet

Otac Điđi i Bele Hadid, crni američki kongresmen i podrška Izraelu: Služiš belcima, obuci se kao KKK

Muhamed Hadid poručio je njujorškom kongresmenu Ričiju Toresu da je "rob belaca" i da bi trebalo da se "obuče kao KKK da bi sakrio lice"
Otac Điđi i Bele Hadid, crni američki kongresmen i podrška Izraelu: Služiš belcima, obuci se kao KKKGetty © Dimitrios Kambouris / Staff

Otac supermodela Điđi i Bele Hadid optužio je crnog političara da je "rob belaca" zbog njegove podrške Izraelu.

Muhamed Hadid, američki i palestinski investitor za nekretnine, ciljao je Ričija Toresa, njujorškog kongresmena, i uporedio ga sa "pacovima iz kanalizacije", objašnjava "Telegraf".

Portorikanac Tores je član Predstavničkog doma američkog Kongresa, gde je snažno podržava Izrael.

Hadid je takođe prokomentarisao i Toresovu homoseksualnost. "Vi ste gori od pacova njujorškog kanalizacionog sistema", poručio mu je Hadid na Instagramu. "Oni imaju veći mozak od vas. Možda ćeš dobiti posao izbacivača u gej baru. Obavezno se obuci kao KKK da bi sakrio to svoje ružno sivo lice".

Za Toresa je rekao i da je glasnogovornik Izraelaca i izraelske lobističke grupe AIPAK i da traži platu od preko 500.000 dolara.

Tores, koji u Kongresu predstavlja Bronks od 2021. godine, mu je uzvratio: "Zbog delikta mišljenja podrške Izraelu nakon 7. oktobra, bio sam meta rasističke retorike Muhameda Hadida. Ako imate smelosti da budete obojena osoba i podržavate Izrael, postajete meta za rasističku mržnju i uznemiravanje".

Hadid se kasnije izvinio - donekle. "Moram da se izvinim. Ne zbog besa koji osećam, već zbog reči kojima sam izrazio taj bes. Nameravao sam da iskažem kako je gospodin Tores glupost koju koristi Izrael".

Kao odgovor, Toris je za "Njujork post" rekao: "Takozvano izvinjenje je lažno kao i sam čovek. Gospodin Hadid je do srži razotkriven kao gnevni rasista".

Rođen u Nazaretu i fakultetski obrazovan u SAD, Hadid je bogati investitor iz Los Anđelesa i glasni pobornik palestinskih prava.

Dve njegove ćerke, Điđi i Bela, iz braka sa holandskom manekenkom Jolandom Hadid, stekle su svetsku slavu kao manekenke.

"Novi Hitler modernog vremena"

Nekoliko dana nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, Hadid je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nazvao "novim Hitlerom modernog vremena".

Dva meseca ranije, Bela Hadid sukobila se sa izraelskim ministrom Itamarom Ben-Gvirom koji se zalagao za povećanje bezbednosnih mera na Zapadnoj obali rekavši da je "pravo njegove porodice da putuje putevima važnije od prava na kretanje za Arape".

Hadid je jasno i glasno kritikovala njegov komentar na Instagramu, gde ima blizu 60 miliona pratilaca.

"Nigde, ni u jednom trenutku, posebno 2023. godine, jedan život ne bi trebalo da bude vredniji od drugog", napisala je ona. "Naročito zbog njihove etničke pripadnosti, kulture ili čiste mržnje".

image
VV inauguration
banner