Svet

Svemoćni Putin ili tabloidne fantazije: Rusija ometa letove u Evropi?

Hiljade letova u Evropi našlo se na udaru "ekstremno opasnog ruskog ometanja signala", tvrde tabloidi
Svemoćni Putin ili tabloidne fantazije: Rusija ometa letove u Evropi?Getty © Yuichiro Chino

Hiljade GPS sistema putničkih aviona nedavno se našlo na navodnoj meti ruskih napada, a izvori iz britanske avijacije su ovu taktiku označili kao "izuzetno opasnu" i veliku pretnju po bezbednost u vazduhu.

Kako prenosi tabloid "San", elektronski napadi potpuno su blokirali satelitsku navigaciju tokom uskršnjih praznika tako da piloti nisu bili sigurni gde se nalaze i često su "zaranjali" ili skretali kako bi izbegli fantomske prepreke kojih zapravo nije bilo.

Navodno, ruski hakeri prigušivali su prave signale satelita i slali lažne što je izazvalo haos u evropskom avio-saobraćaju.

U januaru je evropski nadzornik za vazdušnu bezbednost opisao ometanje i lažiranje kao "napade", ali nije rekao ko stoji iza njih.

Nemački "Bild" prenosi da Putin "ometa GPS satelitske signale svakog dana" i šalje im "pogrešne podatke", što predstavlja "bezbednosni rizik".

Oba lista šokirana su navodnom "drskošću" Rusa da pokvare praznične planove Evropljana i ometaju signale njihovih aviona.

"San" je presudio da je Rusija odgovorna budući da se njihov novinar nalazio u avionu RAF-a sa britanskim ministrom odbrane Grantom Šapsom koji je imao problema prilikom preletanja Poljske.

"Istraga" tabloida pokazala je da je najviše problema bilo iznad Baltičkog i Crnog mora i u istočnom Mediteranu i da su se "ruski napadi povećali sa manje od 50 nedeljno prošle godine na više od 350 nedeljno prošlog meseca".

Vojni ekspert Džek Votling iz istraživačkog centra RUSI tvrdi da "Rusi odavno koriste ometanje GPS-a kao sredstvo uznemiravanja, projektujući ga preko granica NATO-a. Gde god postoji veliki ruski garnizon, imate ometanje GPS-a", objasnio je on.

Glen Bredli, iz Uprave za civilno vazduhoplovstvo Velike Britanije, ipak, tvrdi da letenje ostaje jedan od najbezbednijih oblika putovanja.

"Ometanje GPS-a ne utiče direktno na navigaciju aviona i iako je to poznat problem, to ne znači da je letelica namerno blokirana. Mi blisko sarađujemo sa drugim vazduhoplovnim regulatorima, avio kompanijama i proizvođačima aviona kako bismo sprečili i ublažili sve rizike koje predstavlja ometanje i kontinuirano pratimo incidente širom sveta".

image
VV inauguration
banner