Svet

Senat jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma: Čeka se Bajdenov potpis

Rusija inače obezbeđuje skoro 25 odsto uranijuma koje se koristi kao gorivo za američke reaktore
Senat jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma: Čeka se Bajdenov potpiswww.globallookpress.com © Rosatom

Američki Senat je jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su danas američki mediji. Uranijum se koristi za napajanje komercijalnih nuklearnih reaktora koji proizvode električnu energiju, navodi "Gardijan".

Očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden, koji je prošle nedelje potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, sada potpisati i zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je uoči glasanja da bi Kongres uvođenjem zabrane "pružio uverenje industriji, saveznicima i partnerima" da su SAD donele jasnu odluku da će u decenijama koje predstoje uspostaviti siguran lanac snabdevanja nuklearnim gorivom, nezavisan od uticaja Rusije.

"Vajoming ima uranijum koji može da zameni uvoz iz Rusije i mi smo spremni to da iskoristimo. Naša zakonodavna inicijativa pomoći će da se smanji finansiranje ruske ratne mašinerije, oživi proizvodnja američkog uranijuma i pokrenu investicije u američki lanac snabdevanja nuklearnim gorivom", rekao je američki senator Džon Baraso, vodeći republikanac u Senatskom odboru za energetiku, prenosi Rojters.

Rusija inače obezbeđuje skoro 25 odsto uranijuma koje se koristi kao gorivo za američke reaktore.

Prema podacima Ministarstva energetike, Rusija je obezbedila skoro četvrtinu obogaćenog uranijuma koji se koristi za gorivo američke flote od više od 90 komercijalnih reaktora, što je čini najvećim stranim dobavljačem.

Procenjuje se da ta prodaja Rusiji obezbeđuje milijardu dolara godišnje, a Bela kuća je rekla da zavisnost od ruskih izvora uranijuma "stvara rizik za američku ekonomiju", preneo je "Blumberg". Istovremeno, zamena tog snabdevanja mogla bi da bude izazov i mogla bi da poveća troškove za kupovinu obogaćenog uranijuma za čak 20 odsto.

image