Rusija

Rusija ponovo glavni izvoznik uranijuma u SAD

Sjedinjene Američke Države su kupile u novembru uranijumsko gorivo od samo četiri zemlje – Rusije, Velike Britanije, Japana i Belgije – za ukupno skoro 191 milion dolara, a Moskva je zaradila 96 miliona dolara
Rusija ponovo glavni izvoznik uranijuma u SADwww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt/dpa

Rusija je tokom novembra postala glavni izvoznik uranijuma u ​​SAD, prenose "RIA Novosti", na osnovu podataka američke statističke službe.

Prema tim podacima, SAD su u novembru kupile uranijumsko gorivo od samo četiri zemlje – Rusije, Velike Britanije, Japana i Belgije – za ukupno skoro 191 milion dolara.

Moskva je postala glavni izvoznik i zaradila 96 miliona dolara. Britanija je dala četvrtinu isporuka Americi (48,6 miliona dolara), Japan – 22 posto (skoro 44 miliona dolara), a Belgija – 1,3 posto (2,4 miliona dolara).

Prethodno, Rusija je i u maju prošle godine bila prvi snabdevač SAD uranijumom: tada je isporučila uranijum u vrednosti od 177 miliona dolara. Pritom, u novembru je u odnosu na oktobar cena ruskog nuklearnog goriva porasla skoro za polovinu.

Ukupno, u prvih jedanaest meseci 2023. Rusija je prodala uranijum Americi za najvišu cenu od 2010. godine i zaradila 1,017 milijardi dolara – dok je pre 13 godina za isporuke u istom periodu zaradila 1,026 milijardi.

Moskva je 2022. izvezla nuklearno gorivo u Ameriku u vrednosti od 766 miliona dolara.

Ranije je saopšteno da SAD razmatraju mogućnost da odustanu od uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije, ali takav korak bi ozbiljno ugrozio njihove planove za stvaranje sopstvenih naprednih reaktora, istakli su američki stručnjaci.

"Rosatom" je istakao da je svoje ugovorne obaveze za izvoz uranijuma uvek ispunjavao u potpunosti i na vreme i da će to činiti i ubuduće. Kako je ruska korporacija istakla, nuklearna energija mora biti zaštićena od geopolitičkih turbulencija.

Cena uranijuma 2023. na svetskom tržištu se skoro udvostručila i nastavlja da raste – sada je cena uranijum oksida U3O8 (glavna komponenta uranijumskih koncentrata, koji služe kao sirovina za proizvodnju goriva za nuklearne reaktore) premašila 94 dolara po funti, dostigavši nivo iz 2007. godine i vremena takozvane "nuklearne renesanse".

image