Svet

Cena naoružavanja Ukrajine? Podmetnut požar na imanju "Rajnmetalovog" direktora

Odgovornost za napad su preuzeli "levičarski ekstremisti"
Cena naoružavanja Ukrajine? Podmetnut požar na imanju "Rajnmetalovog" direktora© Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

U baštenskoj kućici Armina Papergera, generalnog direktora "Rajnmetala" je podmetnut je požar, a sudeći prema objavi na platformi "Indimedija", odgovornost za napad preuzeli su "levičarski ekstremisti", kao razlog navodeći "Rajnmetalove" isporuke oružja Ukrajini.

"Bild" navodi da se incident dogodio u ponedeljak u ranim jutarnjim satima u selu Hermansburg u Donjoj Saksoniji i da je istragu preuzela savezna policija. Još 2020. na ovom imanju su levičari protestovali, takođe osuđujući poslovanje ove kompanije.

Od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022, "Rajnmetal" je Kijevu obezbeđivao vojnu opremu, uključujući i tenkove "leopard".

Samo prošlog meseca, nemačka vlada je naručila od proizvođača dodatnih 20 borbenih vozila pešadije "marder", takođe za ukrajinsku vojsku. 

Napadači su poruku o napadu postavili na platformi "Indimedija", za koju nemački mediji tvrde da je portal za levičarske ekstremiste.

Autori poruke tvrde da proizvođač oružja gomila razne tipove tenkova "koji sada mogu da se prodaju Ukrajini zajedno sa municijom uz veliku zaradu". "Rajnmetal", dodaju oni, "planira, proizvodi oružje i ubija".

Još 2020. levičarski demonstranti organizovali su protest ispred Papergerovog imanja, osuđujući poslovanje Rajnmetala.

image