Svet

"Rajnmetal" još više profitira od sukoba: Granate za Ukrajinu poskupele za više od 50 odsto

Nemački proizvođač je povećao cenu granata kalibra 155mm koje koriste kijevske snage sa 2.000 na 3.600 evra
"Rajnmetal" još više profitira od sukoba: Granate za Ukrajinu poskupele za više od 50 odstoGetty © Hannah Beier/Getty Images

Cena artiljerijskih granata koje proizvodi nemački "Rajnmetal" povećana je za više od 50 odsto od početka sukoba u Ukrajini, pokazalo je istraživanje lista "Velt am zontag".

Pozivajući se na dokumente pod oznakom poverljivosti, nemački list piše da je "Rajnmental" ostvarivao ogroman profit od isporuka granata kalibra 155mm, koje finansira nemačka vlada, Kijevu pošto su cene strmoglavo porasle prošle godine.

Prema dokumentu, u julu je nemačko Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor sa Rajnmetalom o isporuci granata kalibra 155 mm koje se mogu ispaljivati iz samohodne haubice PzH2000 i pogađati ciljeve udaljene desetinama kilometara. Ugovor će navodno služiti i nemačkim i ukrajinskim potrebama.

Ugovor obavezuje "Rajnmetal" da Kijevu isporuči do 333.333 granata, pri čemu će svaka granata koštati najmanje 3.600 evra, piše "Velt am zontag", dodavši da se očekuje dodatni porast cena artiljerijske municije.

Pre februara 2022. godine, artiljerijske granate su se prodavale po standardnoj tržišnoj ceni od 2.000 evra po komadu.

image