Svet

Ruski i kineski ratni avioni izvršili zajedničke vazdušne patrole (VIDEO)

Prvi put u istoriji vazdušnog patroliranja, ruski avioni su sleteli na aerodrom u Kini, a kineski avioni na teritoriju Rusije

Ruski i kineski ratni avioni izvršili su zajedničke patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Prvi put u istoriji vazdušnog patroliranja, ruski avioni su sleteli na aerodrom u Narodnoj Republici Kini, a kineski avioni na teritoriju Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Tokom patrole nije bilo narušavanja vazdušnog prostora stranih država, a strateški bombarderi izvršili su zajedničku patrolu u okviru plana vojne saradnje za ovu godinu, dodalo je rusko ministarstvo i istaklo da let nije bio usmeren protiv trećih zemalja.

"Borbeni avioni stranih država pratili su strateške bombardere sa raketama u nekim fazama vazdušne patrole. U izvršavanju svojih misija, avioni obe zemlje su postupali striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava", navelo je ministarstvo.

Kao odgovor na zajedničku patrolu ruskih i kineskih aviona, Južna Koreja je podigla borbene avione, saopštivši da su dva kineska i šest ruskih aviona ušli u Identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane te zemlje.

image