Svet

Američki projektili nemoćni naspram ruskih sistema za elektronsko ratovanje

Kako prenosi "Biznis insajder", municija koja je u kratkom roku proizvedena i prebačena u Ukrajinu, samo je jedno od sredstava koje je neslavno prošlo u realnim borbenim uslovima
Američki projektili nemoćni naspram ruskih sistema za elektronsko ratovanje© Денис Абрамов (Denis Abramov)/CC-BY-4.0

Još jedno precizno vođeno naoružanje američke proizvodnje nije uspelo da se izbori sa ruskim sistemima za elektronsko ratovanje, izjavio je zvaničnik Pentagona Vilijam Laplant.

Kako prenosi "Biznis insajder", municija koja je u kratkom roku proizvedena i prebačena u Ukrajinu, samo je jedno od sredstava koje je neslavno prošlo u realnim borbenim uslovima, naglašavajući sve veći izazov suprotstavljanja relativno jeftinim sistemima i taktikama za elektronsko ometanje ruske vojske.

Laplant je tokom panel diskusije u organizaciji "Centra za strateške i međunarodne studije" saopštio da je u pitanju "novo" naoružanje koje se lansira sa kopna, nastalo modifikovanjem projektila vazduh-zemlja, koje je u kratkom roku dizajnirano, testirano i isporučeno Ukrajini.

"Kada je to naoružanje stiglo u Ukrajinu, nije funkcionisalo iz više razloga", izjavio je Laplant, dodajući da je među glavnim razlozima elektromagnetno ometanje i komplikacije nastale prilikom lansiranja sa kopna.

On je naglasio i da je Kijev izgubio interesovanje za eksperimentalnu verziju:

"Kada ljudima koji se bore za svoje živote pošaljete nešto što jednostavno ne radi, oni će pokušati tri puta da ga iskoriste, posle čega će ga ostaviti po strani".

Iako američki zvaničnik nije objasnio o kom se konkretno naoružanju radi, pretpostavlja se da je u pitanju GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), koju ukrajinska vojska koristi od Februara. Radi se o projektilu vrste zemlja-zemlja, nastalim kombinovanjem "jedreće" avio bombe GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) i rakete M26 koju koriste lanseri HIMARS i M270.

GLSDB se proizvodi od 2023. godine, ima domet od oko 150 km, a za navođenje koristi GPS i inercijalni sistem navigacije. Iako nema potvrde da se zaista radi o GLSDB, ovo svakako ne bi bio prvi put da američki sistemi ne funkcionišu kako treba zbog ruskog ometanja.

Naime, u ranijim periodima ruske snage su sistemima za elektronsko ratovanje uspevale da  ometaju dejstvo GMLRS raketa lansiranih iz HIMARS-a, vođenih artiljerijskih projektila "ekskalibur", kao i vođenih avio bombi JDAM, što su priznali i zvaničnici Pentagona.

Danijel Pat, stručnjak iz oblasti odbrane sa Instituta Hadson, u martu pred Kongresom izjavio da su "ekskaliburi" imali stopu pogodaka od 70 odsto kada su prvi put upotrebljeni u Ukrajini, te da je nakon šest nedelja stopa pogodaka pala na svega šest odsto, jer su "Rusi prilagodili svoje sisteme za elektronsko ratovanje".

image