Svet

Forbs o elitnoj brigadi ukrajinske vojske: Izgubljeno bar 40 "bredlija", godinu dana bez rotacije

Podsećanja radi, u pitanju je ista jedinica koja je bila jedan od glavnih nosilaca letnje ofanzive i to na pravcu kod sela Robotino, gde je brigada pretrpela ogromne gubitke, što u ljudstvu, što u tehnici
Forbs o elitnoj brigadi ukrajinske vojske: Izgubljeno bar 40 "bredlija", godinu dana bez rotacije© Телеграм канал "Интел слава"

Kada je pre više od nedelju dana probijena linija odbrane ukrajinske vojske nadomak sela Očeretino, komanda Oružanih snaga Ukrajine odlučila je uradi isto što je i do sada radila u kriznim situacijama - da u borbu uključi 47. mehanizovanu brigadu.

U pitanju je jedinica formirana na proleće 2022. godine, opremljena oklopnim vozilima zapadne proizvodnje - "abramsima", "bredlijima", prethodno i "leopardima", čije su osoblje obučavali NATO instruktori. Zbog konstantnog razmeštanja na ključnim delovima fronta, stekla je nadimak "brigada za hitne slučajeve", prenosi "Forbs".

Tako je kod Očeretina 47. mehanizovana "sprečila rusku vojsku u nameri da proširi prodor napravljen ka jugu", međutim kako navodi američki list, brigada nije uspela da zaustavi 30. motorizovanu brigadu Oružanih snaga Ruske Federacije, koja je oslobodila Očeretino i produbila prodor u teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

Podsećanja radi, u pitanju je ista jedinica koja je bila jedan od glavnih nosilaca letnje ofanzive i to na pravcu kod sela Robotino, gde je brigada pretrpela ogromne gubitke, što u ljudstvu, što u tehnici. Upravo su ti gubici razlog zašto 47. mehanizovana više ne koristi nemačke tenkove "leopard 2", već američke "abramse".

Nakon ofanzive, brigada je razmeštena u okolini Avdejevke, gde je pokrivala glavninu snaga koje su se povlačile iz ovog industrijskog grada. Promena dela opreme nije doprinela efikasnosti jedinice, pa je tokom borbi na Avdejevskom pravcu, brigada izgubila najmanje 40 borbenih vozila pešadije M2 "bredli" i šest tenkova M1A1 SA "abrams", što je na kraju dovelo i do povlačenja preostalih "abramsa" sa fronta.

Konstantno raspoređivanje ove ukrajinske jedinice na ključnim delovima fronta, dovelo je do velikih gubitaka i zamaranja 2.000 vojnika unutar nje i potrebe da se brigada povuče, odmori i reorganizuje, što je i pokušano neposredno pre poslednjeg raspoređivanja kod Očeretina.

Ovo je za "Forbs" potvrdio i Mikola Meljnik, jedan od najviših komandanata unutar 47. mehanizovane, koji je izjavio da je brigada vraćena u borbu, baš kada su njeni pripadnici "planirali da se oporave".

"Još jedan mesec i biće godinu dana kako nismo imali rotaciju", naglasio je on.

image