Svet

Rezervne linije odbrane ukrajinske vojske: "Zmajevi zubići", jame i lopate

Kao što je već poznato, nakon oslobođenja Avdejevke i ruskog probijanja linije uspostavljene još 2014/2015. godine, Ukrajina užurbano pokušava da izgradi sisteme rovova, ukopanih položaja i drugih utvrđena na liniji fronta pomerenoj za 15 do 25 kilometara
Rezervne linije odbrane ukrajinske vojske: "Zmajevi zubići", jame i lopateGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Sve intenzivniji vazdušni udari i kopnena ofanziva ruske vojske naterali su ukrajinske trupe na "taktičko" povlačenje u različitim sektorima fronta, međutim kako priznaju sami ukrajinski vojnici povlačenje na rezervne položaje ne garantuje sigurnost, prenosi AP.

Naime, kako je za pomenutu agenciju naveo vojnik sa pozivnim znakom "Batjar", rezervne linije odbrane koje treba da pruže zaklon jedva da postoje.

"Neophodno je da se ubrza tempo izgradnje fortifikacija, tako da kada dođe do povlačenja, možemo da se povučemo na unapred pripremljene položaje", rekao je on i dodao: "Sadašnja utvrđenja nisu dovoljno dobra".

Kao što je već poznato, nakon oslobođenja Avdejevke i ruskog probijanja linije uspostavljene još 2014/2015. godine, Ukrajina užurbano pokušava da izgradi sisteme rovova, ukopanih položaja i drugih utvrđena na liniji fronta pomerenoj za 15 do 25 kilometara.

Međutim, intenzivno rusko granatiranje, nedostatak opreme i komplikovana birokratija, gotovo da onemogućavaju izgradnju na frontu dugačkom oko 1.000 km, uprkos "ruskoj ofanzivi koja se nazire", prenosi AP.

Kijev je za konstrukciju rezervnih linija odbrane ove godine izdvojio oko 960 miliona dolara, ali kako ocenjuju sami vojnici na frontu ovo je trebalo uraditi još prošle godine "kada je Ukrajina imala prednost na bojištu".

Osim rovova i utvrđenja, višeslojna linija odbrane uključuje minska polja i tenkovske zapreke, popularne "zmajeve zube", a vredi podsetiti da su se upravo ova dva segmenta pokazala kao ključna u zaustavljanju ukrajinske ofanzive prošlog leta u Zaporoškoj oblasti.

Ipak treba naglasiti da je na ključnim delovima fronta primetan izostanak ukrajinskih minskih polja, te se u većini slučajeva oklopne kolone ruske vojske nesmetano kreću po otvorenim poljima i napreduju dalje ka naseljima pod kontrolom Kijeva. Takođe, na osnovu dostupnih fotografija primetno je da su ukrajinski "zmajevi zubi(ći)" gotovo upola niži od ruskih, što će svakako negativno uticati na njihovu efikasnost.

Kako priznaje jedan od komandanata u okviru "elitne" 47. mehanizovane brigade Aleksandar, u Ukrajini postoji "nedostatak odgovornosti i razumevanja da utvrđeni položaji mogu spasiti živote, ako su unapred pripremljeni".

"Mnogi ljudi su mislili da ne moramo da pripremimo takve linije odbrane. Nisu očekivali novu rusku ofanzivu", dodaje on.

Prema pisanju AP-a, izgradnju druge linije odbrane, na oko dva do pet kilometara od prve, koja se nalazi u dometu ruske artiljerije, obavljaju loše opremljene inžinjerijske jedinice ukrajinske vojske, koje su u periodu nakon pada Sovjetskog Saveza svedene na minimum. Stoga su, prema svedočenju jednog od pripadnika ovog roda ukrajinske vojske, kada je u oktobru počela izgradnja utvrđenja, morali da rade s "opremom iz šezdesetih godina i lopatama".

Sa druge strane, izgradnja treće linije koja je "na sigurnoj udaljenosti" od bojnog polja, pripala je građevinskim kompanijama, koje se često optužuju za korupciju i štednju materijala.

Časov Jar i sudbina 67. mehanizovane brigade

Kakvo je stanje ukrajinskih odbrambenih položaja, najbolje opisuje svedočenje jednog od pripadnika 67. mehanizovane brigade koja se do skoro nalazila u okolini Časovog Jara:

"Teško bi mogao da ih opišem kao 'položaje'", izjavio je on i dodao da je njegova jedinica očekivala ukopane položaje, sisteme međusobno povezanih rovova i vatrenih položaja, ali da je ono na šta su naišli zapravo bio "niz jama jedva dubokih toliko da mogu pružiti zaštitu tokom artiljerijske vatre".

"Tokom vatre, vojnici bi izašli iz jama i počeli da kopaju u smeru jedan ka drugom, samo da bi napravili kakvu-takvu vezu između sebe. Tlo je bilo toliko rastresito, da kad god je pala granata 'rovovi' koje su kopali bi se urušili", ističe on.

Zbog katastrofalne situacije i nedostatka zaklona, brigada se povukla dva kilometra i pritom izgubila više od 100 vojnika.

"Izgubili smo komandire odeljenja, vodova, četa i vodnike. To znači da smo izgubili čitav skelet brigade", zaključuje on. Upravo je ovo povlačenje jedan od razloga zbog kog Generalštab ukrajinske vojske odlučio da najpre razmesti, a potom i raspusti 67. mehanizovanu brigadu.

image