Svet

Policija EU uhapsila Gruzijce osumnjičene za krađu antikvarnih knjiga u vrednosti od 2,5 miliona evra

Lopovi su ciljali na retke knjige koje su uglavnom napisali ruski pisci
Policija EU uhapsila Gruzijce osumnjičene za krađu antikvarnih knjiga u vrednosti od 2,5 miliona evraGetty © Image Source

U koordinisanoj operaciji, EU organi za sprovođenje zakona uhapsili su grupu gruzijskih državljana osumnjičenih da su vodili kriminalnu operaciju krađe starih i retkih knjiga iz evropskih biblioteka.

Preko 100 službenika za sprovođenje zakona raspoređeno je prošle nedelje na 27 različitih lokacija u Gruziji i Letoniji u potrazi za retkim i antikvarnim knjigama koje su ukradene iz evropskih biblioteka.

Prekogranična operacija koju je koordinisao Europol, policijska agencija EU, rezultirala je hapšenjem četvorice Gruzijaca za koje se veruje da su deo kriminalne grupe koja je pljačkala biblioteke širom kontinenta, ukravši najmanje 170 vrednih kolekcionarskih knjiga.

Veruje se da je grupa nanela finansijsku štetu u vrednosti od 2,5 miliona evra i "nemerljiv imovinski gubitak za društvo", saopšteno je iz Europola.

Policajci su u racijama uspeli da pronađu preko 150 knjiga, a vlasti su u procesu utvrđivanja njihovog porekla – jedna od knjiga koje su lopovi ukrali u Francuskoj već je identifikovana.

Sklonost ka ruskoj književnosti

Krađe su se dešavale tokom dve godine – 2022. i 2023. Biblioteke u Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Švajcarskoj su prijavile da su knjige nestale tokom ovog perioda.

Lopovi su ciljali na retke knjige koje su uglavnom napisali ruski pisci – uključujući prva izdanja Aleksandra Puškina i Nikolaja Gogolja.

image