Svet

Otrovna knjiga: Francuska biblioteka stavila u karantin tomove "začinjene" arsenikom

Smatra se da se hemikalija nalazi u smaragdno zelenim koricama četiri knjige iz 19. veka koje je identifikovao projekat "Otrovna knjiga"
Otrovna knjiga: Francuska biblioteka stavila u karantin tomove "začinjene" arsenikomGetty © John Piekos

Francuska nacionalna biblioteka uklonila je četiri knjige iz 19. veka sa svojih polica za čije se smaragdnozelene korice veruje da su protkane arsenovim otrovnim jedinjenjem - arsenikom.

Biblioteka je saopštila da bi rukovanje knjigama, koje su štampane u Britaniji, verovatno prouzrokovalo samo manju nelagodu, ali ih je ipak poslala na dalju analizu.

"Stavili smo ove radove u karantin i eksterna laboratorija će ih analizirati kako bi procenila koliko je arsena prisutno", saopštila je biblioteka.

Biblioteka je identifikovala "otrovne" knjige nakon što su američki istraživači otkrili da su izdavači u viktorijansko doba koristili hemikaliju za bojenje poveza knjiga. Zeleni pigmenti koji sadrže arsenik nazvani su parisko zeleno, smaragdno zeleno ili Šileovo zeleno po hemičaru rođenom u Nemačkoj.

Testirajući stotine korica knjiga na teške metale od 2019. godine, istraživači sa Univerziteta Delaver sastavili su listu potencijalno opasnih tomova kao deo projekta "Otrovna knjiga"

Francuska biblioteka je otkrila da njena kolekcija od više od 16 miliona naslova ima četiri primerka knjiga na listi. Oni uključuju dva toma "Balade o Irskoj" Edvarda Hejsa, objavljene 1855. godine, dvojezičnu antologiju rumunske poezije Henrija Stenlija iz 1856. i knjigu Kraljevskog hortikulturološkog društva iz 1862-63.

Nacionalna biblioteka Francuske saopštila je da će ispitati i druge knjige sa zelenim koricom izvan liste projekta "Otrovna knjiga".

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da dugotrajna izloženost neorganskom arsena, uglavnom kroz vodu za piće i hranu, može dovesti do lezija kože i raka kože, ali ne pominje kontakt sa predmetima koji ga sadrže.

Projekat "Otrovna knjiga" navodi da zeleni povezi koji sadrže arsenik predstavljaju zdravstveni rizik za bibliotekare, prodavce knjiga, kolekcionare i istraživače i da sa njima treba oprezno rukovati.

image
VV inauguration
banner