Magazin

Misteriozan mačak Lama koji je Brežnjevu čak 3 puta spasio život

Poseta Indiji Leonidu Brežnjevu je donela mir i sigurnost, premda se u Sovjetski Savez nije vratio sam. Sa njime je, potpuno neplanirano, kući došao i jedan poseban mačak, koji mu je u nekoliko navrata spasio život. Neobični ljubimac bio je poklon od Dalaj-lame, koji je Brežnjevu dao najvažniji savet u životu: "Ako mačak počne da se ponaša čudno, znajte da je to upozorenje". I zaista, svaki put kada bi se Lama (tako se zvao mačak) ponašao čudno, život političara je bio u velikoj opasnosti.
Misteriozan mačak Lama koji je Brežnjevu čak 3 puta spasio život© Youtube / КОРОТКО ОБО ВСЁМ

Prilikom zvanične posete Indiji 1969. godine, generalni sekretar CKKPSS, Leonid Brežnjev, upoznao je, između ostalog i Dalaj-lamu. Njihov susret bio je pun iznenađenja: prvosveštenik je ruskom političaru prorekao veoma ozbiljne probleme sa srcem i upozorio ga da bude posebno obazriv jer ga čeka nekoliko bliskih susreta sa smrću.

Mačak-prorok je bio poklon Brežnjevu od Dalaj-lame

Nakon zanimljivih predviđanja koja je Dalaj-lama dao Brežnjevu, visokopostavljeni gost iz Rusije bio je u čudu - niko do sada sa toliko preciznosti i sigurnosti nije opisivao budućnost koja ga očekuje. Međutim, to nije sve: na kraju svog predviđanja, Dalaj-lama je upitao Brežnjeva da li bi bio ljubazan da primi u svoj život jedno biće koje ima dar proricanja sudbine.

"Zašto da ne", šaljivo je odgovorio Brežnjev. "Iz ruku takvog čoveka bih uzeo i otrov!"

Prvosveštenik je zatim nešto kazao monahu koji je brže bolje pohrlio ka izlazu. Kroz minut se momak vratio držeći u rukama kavez u kome je sedeo veliki, čupavi mačak crne boje. Dalaj-lama je tiho izgovorio neke reči i prineo ruku Brežnjeva kavezu, kako bi je mačak omirisao. Upoznavanje je prošlo odlično - budući ljubimac ne samo da je prihvatio svog novog vlasnika, već je i odmah  "stupio na dužnost".

Ako se mačak bude čudno ponašao - to je znak da vas čeka nevolja

Dalaj-lama je odmah uputio Brežnjeva u sve finese koje se tiču mačka - objasnio je kako ga treba hraniti, na koji način sa njim komunicirati, ali i kako prepoznati kada on ukazuje na neku nevolju. Posebno je istakao da bi novi ljubimac Brežnjeva trebalo da prati u stopu, čak i kada ovaj odlazi u službene posete drugim zemljama, jer je on njegova amajlija do kraja života.

"Ako mačak počne da se ponaša čudno, znajte da je to upozorenje", kazao je Dalaj-lama Brežnjevu.

Po dolasku u SSSR, Brežnjev je mačka nazvao Lama (u čast Dalaj-lame koji mu ga je poklonio), a za njega je odmah izdvojena čitava jedna soba u kući u kojoj je živeo sa porodicom. Ruski političar se brizi o ljubimcu posvetio u punoj meri i trudio se da ispoštuje sva uputstva koja je dobio u Indiji. 

Lama je Brežnjevu čak tri puta spasio život

Prema legendi koja kruži već decenijama, mačak Lama je Brežnjevu spašavao život čak tri puta. I svaki put je njegovo ponašanje bilo znak upozorenja da ga čeka neka nevolja. 

Pokušaj atentata na Brežnjeva za vreme svečanosti povodom dočeka kosmonauta

Prvi put - 22. januara 1969. godine. Tada je Lama čitavo jutro "smetao" političaru dok se spremao na manifestaciju povodom povratka kosmonauta na Zemlju, trljao se o njegove noge i glasno mjaukao. Na putu od aerodroma do Kremlja, Brežnjev je sve vreme razmišljao šta je moglo da poremeti Lamino ponašanje, a onda se setio rečenice Dalaj-lame: "Ako mačak počne da se ponaša čudno, znajte da je to upozorenje". Odmah je naredio da se promeni raspored vozila u pratnji i da njegovo vozilo umesto na drugom, bude na poslednjem mestu. Samo nekoliko minuta kasnije, na drugo vozilo u koloni naleteo je naoružani napadač, čija je meta bio Brežnjev.

Saobraćajna nesreća u kojoj je Brežnjev zamalo stradao

Godinu dana kasnije dogodila se slična situacija. Brežnjev je u 8.30 trebalo da krene od kuće put Kremlja, ali se mačak tačno u 7 ujutru pojavio na vratima njegove spavaće sobe. Bio je vidno uznemiren i počeo je da grize nogavice pantalona dok se političar spremao za posao. Setivši se prošlog puta, Brežnjev je telohraniteljima naredio da krenu, a da će on da dođe kasnije, kada završi deo posla kod kuće.

Momci su krenuli bez njega. Na putu ka Kremlju desila se saobraćajna nezgoda - dečko koji je upravljao kamionom nije video vozilo u kome su se nalazili telohranitelji (i u kome je trebalo da bude Brežnjev) i udario je direktno u njega, a pet momaka je zadobilo ozbiljne telesne povrede. Šesti, koji je sedeo na mestu gde obično sedi Brežnjev nije preživeo - od siline udarca njegova lobanja je pukla na pola.

Još jedan atentat je izbegnut zahvaljujući Lami

Početkom 1971. godine Brežnjev se i treći put uverio da je mistični mačak zaista darovit. Dobivši poziv predsednika Francuske, Žorža Pompidua, da dođe u zvaničnu posetu, ruski sekretar je počeo pripreme. Međutim, ispostavilo se da se iza kulisa spremao još jedan atentat na zvaničnike dveju zemalja, iza koga su stajali članovi jedne terorističke organizacije.

Lama je bio miran sve dok Brežnjev nije trebalo da sedne u kola i krene put aerodroma, ali je odjednom "poludeo", baš kao i prethodnih puta. Ma koliko vlasnik pokušavao da ga umiri, nije mu polazilo za rukom. Tu se Brežnjev zamislio i pozvao predsednika KGB da se informiše o stanju u Francuskoj. Ono što je čuo je samo potvrdilo da je Lama i ovaj put bio u pravu: "Pre samo pola sata je dobijena informacija da se sprema atentat na Pompidua i Vas".

image