Svet

"Ekonomist": Kinesko-ruske veze su sve jače

Britanski list konstatuje da će institut u Hajnanu biti akademija koju će voditi Rusija, a ne udružene snage s kineskim univerzitetom
"Ekonomist": Kinesko-ruske veze su sve jačewww.globallookpress.com © Liu Fang

Kolumnista britanskog lista posetio je najsavremeniju kinesku svemirsku stanicu Venčag, gde se "privilegovanom stranom prijatelju – Rusiji – poklanja dragocena nekretnina".

Moskovski energetski institut, veliki ruski tehnički univerzitet, pozvan je da otvori filijalu u Venčangu – prostor za 10.000 studenata vazduhoplovnog inženjerstva i nauke. Kamen temeljac je postavljen u januara, kada su ceremoniji prisustvovali ruski i kineski naučnici i zvaničnici.

Iako izgradnja kampusa od 40 hektara tek sledi, kineski mediji su već objavili da će institut u Hajnanu biti akademija koju će voditi Rusija, a ne udružene snage s kineskim univerzitetom.

Inače, Venčang se nalazi u južnoj provinciji Hajnan i otvoren je 2016. godine. Do tada je Kina lansirala rakete iz pustinje Gobi i drugih nenaseljenih mesta u unutrašnjosti, iz straha od neprijateljskog napada, konstatuje londonsko glasilo, te dodaje da kada je država postala sigurna da može da odvrati potencijalne neprijatelje, Venčan prerasta u "dobru kapija u svemir".

Budući da je blizu ekvatora, Zemljina rotacija daje podsticaj svakom lansiranju, dok pozicija na obali omogućava isporuku najvećih raketa "long marš" pomorskim putem.

Dobro čuvane oblasti za lansiranje baze Venčang okružuju naučno-obrazovni centri (zatvorenim za strane posetioce), te replike raketa i statue astronauta koji mašu zastavama.

image