Svet

Političar nemačkih socijaldemokrata teško povređen u napadu u Drezdenu

Matijas Eke (41), glavni kandidat socijaldemokrata na predstojećim evropskim izborima, napadnut je dok je lepio plakate na ulici u četvrti Drezdena - Strizen i moraće da bude operisan
Političar nemačkih socijaldemokrata teško povređen u napadu u Drezdenuwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Političar i evroposlanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Matijas Eke napadnut je u petak u Drezdenu i nalazi se u bolnici - objavio je SPD Saksonije u saopštenju za javnost. Saskonsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je napad za "Špigl".

Matijas Eke (41), glavni kandidat socijaldemokrata na predstojećim evropskim izborima, napadnut je dok je lepio plakate na ulici u četvrti Drezdena – Strizen i moraće da bude operisan, piše u saopštenju SPD-a Saksonije.

Prema informacijama medijskog portala "Bild", Matijas Eke je zadobio prelome kostiju i neposredno posle napada "očigledno nije bio pri svesti".

Grupe batinaša su napadale, vređale i zastrašivale i druge timove koji su lepili plakate, navodi "Dojče vele".

Policija u Drezdenu saopštila je u subotu da su četiri nepoznate osobe prvo u petak uveče oko 22:30 napale 28-godišnjka iz stranke Zelenih dok je lepio plakate duž ulice Šandauer, a odmah potom Matijasa Ekea koji je lepio plakate za SPD.

"I našeg pomagača su udarali u lice, šutirali ga. Hvala Bogu da nije tako teško povređen kao gospodin Eke i mogao je da ode kući nakon što ga je pregledala i zbrinula ekipa hitne pomoći koja je došla na lice mesta", rekao je Valentin Lipman, poslanik stranke Zelenih iz Drezdena u pokrajinskom parlamentu, navodi "Bild".

Pokrenuta istraga

Portparol policije iz Drezdena rekao je za "Špigl" da su navodni počinioci bili obučeni u crno i da su ih svedoci svrstali u "desničarski spektar".

Svi su muškarci i procenjeno je da imaju između 17 i 20 godina. Državna bezbednost vodi istragu kvalifikovano kao politički motivisano nasilje uz nanošenje opasnih telesnih povreda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saksonije saopštilo je u subotu: 

"Svaki pojedinačni slučaj biće detaljno istražen. Odeljenje državne bezbednosti Kriminalističke policije počelo je da istražuje. Svaki od ovih napada pogađa sve nas. Radi se ni manje ni više nego o našim slobodnim, ravnopravnom, opštim, direktnim i tajnim izborima".

Premijer Saksonije iz redova Demohrišćana Mihael Krečmer osudio je napad na političara SPD kao napad na demokratske vrednosti. "Napad na vodećeg kandidata SPD Matijasa Ekea duboko me užasava i ne može se ničim opravdati".

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) najoštrije je osudila ovaj težak čin nasilja.

"Ako se potvrdi da je ovaj napad na poslanika Evropskog parlamenta Matijasa Ekea, nekoliko nedelja pre evropskih izbora, bio politički motivisan, onda je ovaj težak čin nasilja takođe težak napad na demokratiju. Mi ovim doživljavamo novu dimenziju antidemokratskog nasilja", rekla je ona.

image