Svet

Bivša nemačka kolonija Namibija optužuje nemačke Zelene za rasizam i kolonijalizam

U otvorenom pismu, koje citira list "Bild", ministar Šifeta govori o jednostranom, nezakonitom i neokolonijalnom mešanju u suvereno pravo Namibije da koristi svoje prirodne resurse
Bivša nemačka kolonija Namibija optužuje nemačke Zelene za rasizam i kolonijalizamGetty © Andreas Gora - Pool

Zagovornici borbe protiv sistemskog evropskog rasizma i borbe protiv desnice, što su sinonimi za nemačke Zelene, bivša nemačka kolonija Namibija optužila je za rasizam i kolonijalizam, prenosi sajt "Jurosinerdžis".

Ovu optužbu protiv nemačke ministarke životne sredine iz Zelene stranke Štefi Lemke izneo je namibijski ministar za životnu sredinu Pohambe Šifete.

Nemačka ministarka želi da delimično zabrani uvoz afričke divljači u Nemačku. U otvorenom pismu, koje citira list "Bild", Šifeta govori o "jednostranom, nezakonitom i neokolonijalnom mešanju u naše suvereno pravo da koristimo naše prirodne resurse."

U otvorenom pismu namibijski ministar tvrdi da je lov na divlje životinje u Namibiji strogo ograničen i da je deo šire strategije za očuvanje resursa. Svako ko želi da zaštiti divlje životinje, dodao je ministar, mora da dozvoli kontrolisan lov.

U bivšoj nemačkoj koloniji Nemačka Jugozapadna Afrika, što je bivše kolonijalno ime za današnju Namibiju, divlje životinje su zaštićene zakonom. Kao u Nemačkoj i u Evropi, kontrolisani lov je deo politike zaštite vrsta. Prema rečima namibijskog ministra, deo novca od poreza se koristi za zaštitu divljih životinja.

Direktor namibijskog Udruženja za Upravljanje prirodnim i kultivisanim područjima (NACSO) Maksi Luis optužio nemačku vladajuću partiju da "ne želi ni da ih sasluša" i da je to isto kao da su "Zeleni za Namibijce rekli da ne umeju da misle svojom glavom."

Pokušaji Zelenih da nametnu svoju politiku Namibiji, dodaje Lusi, i da "propisuju kako neka afrička država treba da se ponaša deluje kao rasizam."

Iz tog razloga, šef namibijske vlade pozvao je ministarku Lemkeovu i nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, koja takođe pripada partiji Zelenih, na "civilizovani razgovor" u Namibiju.

image
VV inauguration
banner