Svet

London strahuje da je Kina hakovala podatke britanskog Ministarstva odbrane

Sajber napad izvršen je na sistem koji se koristi za isplatu plata trenutnom službenom osoblju i nekim veteranima
London strahuje da je Kina hakovala podatke britanskog Ministarstva odbranewww.globallookpress.com © © UK Ministry of Defence

Britanski poslanici danas će biti obavešteni o velikom upadu u baze podataka, uključujući i one Ministarstva odbrane.

Vladini zvaničnici neće imenovati zemlju za koju smatraju da je uključena u hakerski napad koji je za cilj imao krađu podataka o službenicima Ministarstva odbrane, ali Skaj njuz prenosi da je po njihovim nezvaničnim saznanjima u pitanju Kina.

Kako navodi ovaj medij, Kina će biti optužena za dva ili tri pokušaja hakovanja kompjutera zaposlenih u Ministarstvu odbrane. Sajber napad izvršen je na sistem koji se koristi za isplatu plata trenutnom službenom osoblju i nekim veteranima. Uglavnom su otkrivena imena i bankovni podaci.

Sve plate će biti isplaćene ovog meseca, dodaje se u tekstu.

Konzervativni poslanik i bivše vojno lice Tobajas Elvud rekao je za Skaj njuz da je Kina "verovatno istraživala finansijski ugrožene sa ciljem da ih vrbuju na saradnju u zamenu za gotovinu".

Očekuje se da će britanski ministar odbrane Grant Šaps govoriti o tome u parlamentu, a Bi-Bi-Si je izvestio da će izneti "plan u više tačaka" koji će uključivati akciju za zaštitu pogođenih hakerskim napadom.

image