Svet

Nekadašnji belgijski premijer žrtva navodnog kineskog hakerskog napada

Belgijska ministarka spoljnih poslova Hadža Lahbib prošle nedelje je pozvala kineskog ambasadora u Briselu zbog tih navoda
Nekadašnji belgijski premijer žrtva navodnog kineskog hakerskog napadaGetty © Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket

Nekadašnji belgijski premijer i član Evropskog parlamenta Gi Verhofstat poslednja je žrtva "špijunske kampanje povezane s kineskom državom" koja je usmerena na zvaničnike koji rade u međuparlamentarnom komitetu fokusiranom na Kinu, tvrdi briselski "Politiko".

Američko Ministarstvo pravde je u martu podiglo optužnicu u kojoj se navodi da su kineski hakeri povezani sa nacionalnom špijunskom agencijom i Ministarstvom državne bezbednosti, ciljali na "svakog člana" Međuparlamentarne alijanse za Kinu (IPAC), koalicije poslanika koji su kritični prema Pekingu.

Verhofstat je peti belgijski zvaničnik koji je bio na meti kineske hakerske grupe "APT31" zbog svog stava prema Kini, navodi "Politiko".

Drugi belgijski zvaničnici koji su se našli na udaru su poslanik Zelenih Semjuel Kogolati, predsednice belgijskog komiteta za spoljne poslove Els van Hof, liberalna poslanica Evropskog parlamenta Hilde Vutmans i savezni poslanik Georges Dalemanj.

Belgijska ministarka spoljnih poslova Hadža Lahbib prošle nedelje je pozvala kineskog ambasadora u Briselu zbog tih navoda.

Semjuel Kologati je za "Politiko" rekao da je bio na meti 2021. godine, iste godine kada ga je Peking sankcionisao, zajedno sa drugim poslanicima iz EU.

Na navodne sajber napade je Kologati je skrenuo pažnju tek u februaru 2023. godine, i to putem e-pošte Centra za sajber bezbednost Belgije.

Prema pismu američkog FBI-a koje je Kologatiju poslato 5. aprila, hakerska kampanja 2021. ciljala je naloge zakonodavaca EU koji su bili članovi IPAC-a. Počinioci su registrovali i koristili 10 naloga za slanje preko 1.000 e-poruka za više od 400 osoba povezanih sa IPAC-om.

U slučaju Els van Hof, špijuni su ciljali njen laptop putem e-pošte koja je izgledala kao da dolazi od međunarodne agencije, rekla je ona lokalnoj radio emisiji.

"Imejlovi su bili o Donaldu Trampu i ljudskim pravima. Delovali su veoma nevino i informativno. Ali namera im je bila da uđu u naš sistem", rekla je ona.

image