Srbija i Balkan

RSE: Grupa "Ćilin" preuzela odgovornost za hakerski napad na EPS

Grupa upozorava da će, ako se EPS ne dogovori sa njima, u roku od 10 dana javno objaviti sve podatke do kojih su došli
RSE: Grupa "Ćilin" preuzela odgovornost za hakerski napad na EPSwww.globallookpress.com © Jens Kalaene/dpa

Informacioni sistemi "Elektroprivrede Srbije" (EPS) već nekoliko dana ne rade zbog, kako je saopšteno iz tog preduzeća, "nezapamćenog hakerskog napada kripto tipa", a portal "Radio slobodna Evropa" navodi da iza napada stoji hakerska grupa "Ćilin" (Qilin).

Taj portal navodi da je forum "Bezbedan Balkan", koji prati digitalnu bezbednost, preneo da je grupa preuzela odgovornost za napad i da navodi da će, ukoliko se "EPS" ne dogovori sa njima, u roku od 10 dana javno objaviti sve podatke do kojih su došli.

"Pored blokiranih servera, ukrali smo ogroman deo privatnih podataka kompanije. Privatni ugovori, ugovori sa partnerima unutar i van zemlje, finansijska dokumenta, ugovori o kreditu, izveštaji, bilansi, ogroman broj privatnih mejl korespondencija", naveli su iz te hakerske grupe.

Portal navodi i da ova hakerska grupa u svojim napadima koristi zlonamerne softvere kojima "zaključava" podatke ili delove različitih informacionih sistema, a potom ucenjuje vlasnike i traži ogromne sume za "otkup" tih podataka.

Kako se navodi u različitim onlajn izvorima, na meti napada te grupe najčešće su bili važni infrastrukturni sistemi, poput energetike, saobraćaja, zdravstva, telekomunikacija.

image