Svet

Nemački "Uniper" tuži Rusiju za neisporučeni gas; "Gasprom": Kanada nam ne vraća opremu

Nemačka energetska kompanija primorana je da kupuje dodatan gas po izuzetno visokim tržišnim cenama. Za sve je kriv "Gasprom", poručuju iz "Unipera"
Nemački "Uniper" tuži Rusiju za neisporučeni gas;  "Gasprom": Kanada nam ne vraća opremuwww.globallookpress.com © Roberto Pfeil

Nemačka energetska kompanija "Uniper" podnela je tužbu protiv ruskog "Gasproma" u međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu, rekao je danas izvršni direktor kompanije Klaus Diter Maubah u Dizeldorfu.

Nemački gigant zatražio je od ruske kompanije kompenzaciju štete koja je načinjena nakon odluke "Gasproma" da smanji ispostavu gasa, a koja je počela još u junu ove godine. Kao rezultat, kompanija je bila prinuđena da kupuje dodatne količine gasa po veoma visokoj ceni kako bi nastavila da ispunjava svoje obaveze prema kupcima.

Početkom septembra "Gasprom" je i zvanično potpuno obustavio isporuku gasa ovom trasom zbog problema sa opremom. Rad "Severnog toka 1", kako su tada rekli iz ruske kompanije, neće biti nastavljen sve dok se ne uklone problemi.

Za ceo ovaj period, "Uniper" je potrošio 11,5 milijardi evra kako bi kompenzovao gubitak ruskog gasa, a do kraja 2024. godine u Nemačkoj procenjuju da će u ove svrhe biti investirano još više novca, navodi se u današnjem zvaničnom saopštenju kompanije.

"Gasprom" je više puta isticao da je izvoz ruskog gasa u Nemačku prethodno bio smanjen zbog problema sa turbinom gasovoda "Severni tok", koja je bila poslata u Kanadi zbog popravke. Ona još uvek nije vraćena Moskvi zbog aktuelnih sankcija.

"Reč je o gasu čiji je obim isporuke sa 'Gaspromom' bio dogovoren ugovorom, a koji nije dostavljen, zbog čega smo bili primorani da kupujemo dodatan gas kao zamenu po izuzetno visokim tržišnim cenama. To se i dalje nastavlja. Mi smo sami snosili ove troškove, ali to nije naša odgovornost", rekli su iz "Unipera".

Ubrzo nakon toga stigla je i reakcija iz Moskve. Ruski energetski gigant demantovao je tvrdnje da "Gasprom" snosi bilo kakvu krivicu. 

"Trenutno proučavamo primljenu tužbu. Odbranićemo naše interese u zakonskim okvirima. 'Gazprom eksport' ne priznaje kršenje ugovora i legitimnost zahteva za naknadu štete kompaniji 'Uniper'", saopštili su novinarima iz kompanije.

"Uniper" kao i čitava Nemačka pretrpeli su jak udarac nakon što je Zapad odlučio da uvede sankcije protiv Kremlja. Prestanak uvoza gasa iz Rusije, koja je do tada bila najveći izvor ovog energenta za Berlin, zamalo je doveo i do kraha "Unipera". Vlada Nemačke je zbog toga odlučila da postane njen većinski vlasnik, potpisavši u septembru ugovor o preuzimanju 98,5 odsto akcija kompanije od finske "Forum Ouj".

To će, kako navodi "Biznis insajder", koštati više od 30 milijardi evra.

Većinsko preuzimanje vlasništva nad kompanijom doprineće tome da možemo sigurno da obezbedimo neophodnu energiju za "kompanije, opštinska preduzeća i potrašače", rekao je tom prilikom izvršni direktor.

"Posvećeni smo prevazilaženju ove krize i reorganizovanju snabdevanja energijom u zemlji", istakli su iz "Unipera".

image