Ekonomija

Nemačka potpisala ugovor sa Katarom o isporuci tečnog gasa

Dogovor sa Katarom pokriva samo šest odsto od ukupno 46 milijardi kubnih metara ruskog gasa koliko je Nemačka uvezla 2021.
Nemačka potpisala ugovor sa Katarom o isporuci tečnog gasawww.globallookpress.com © © Bernd von Jutrczenk

Katar je pristao da snabdeva Nemačku tečnim prirodnim gasom u okviru dugoročnog sporazuma koji će malo pomoći ovoj evropskoj zemlji da zameni gas koji je ranije kupovala od Rusije, prenosi "Blumberg".

Dogovor sa Katarom pokriva samo šest odsto od ukupno 46 milijardi kubnih metara ruskog gasa, koliko je Nemačka uvezla 2021.

Katarska državna kompanija "Katar enerdži" i nemačka "Konokofilips" potpisale su dugoročni sporazum, koji je Nemačka do sada odbijala. Prema sporazumu, Kuvajt će slati do dva miliona tona LNG-a godišnje u Nemačku, počev od 2026. Ugovori će važiti najmanje 15 godina, rekao je katarski ministar energetike Sad el Kabi novinarima u Dohi.

To je znak da Berlin ublažava svoje protivljenje dugoročnim 25-godišnjim ugovorima, koji su u suprotnosti sa ciljem da Nemačka postane "klimatski neutralna do 2045."

"Ne bih se protivio 20-godišnjim ili čak dugoročnijim ugovorima", rekao je Robert Habek, nemački ministar ekonomije na industrijskoj konferenciji u Nemačkoj u utorak.

Nemačka je jedna od evropskih zemalja najteže pogođenih smanjenjem isporuka ruskog gasa. Država, koja je više od polovine svog gasa dobijala cevovodima iz Rusije, iznajmila je nekoliko plutajućih LNG-terminala na koje bi trebalo da se oslanja u budućnosti. 

Katar nastavlja da pregovara sa nemačkim kupcima o dodatnim isporukama, rekao je katarski ministar. On je ranije saopštio da Katar pregovara sa nemačkim firmama o dugoročnim LNG ugovorima.

image