Svet

Tusk na pitanje devojčice o NATO-u, Jugoslaviji i Ukrajini: Ne želim da te plašim, ali...

NATO ne želi da se direktno meša u sukob u Ukrajini iz straha od nuklearnog rata, rekao je Tusk, ocenivši da je situacija sa bombardovanjem Jugoslavije bila drugačija
Tusk na pitanje devojčice o NATO-u, Jugoslaviji i Ukrajini: Ne želim da te plašim, ali...Getty © NurPhoto / Contributor

Destogodišnja "novinarka" Sara Malecka-Tzaskoš bila je među reporterima koji su u četvrtak postavljali pitanja poljskom premijeru Donaldu Tusku.

Devojčica je pitala Tuska da li se seća kako se završio rat u bivšoj Jugoslaviji. On je odgovorio da je teško govoriti o jednom kraju.

"Generalno, završio se kolapsom Jugoslavije i stvaranjem nezavisnih država. Sukobi traju i danas, Srbija i Kosovo ne mogu da se dogovore, a situacija u BiH je takođe teška", odgovorio je Tusk.

Na njeno pitanje zašto onda NATO ne bombarduje Rusiju, premijer je rekao: "To je komplikovana priča i ne želim da te plašim, ali UN snage u Jugoslaviji su pale na ispitu, jer su njihovi vojnici bili nemi svedoci zločina protiv stanovnika Srebrenice, tako da to nije najbolji primer. Prava vojska, NATO vojska, silom je završila rat bombardovanjem Beograda".

Tusk je priznao da Alijansa ne želi da se direktno meša i šalje trupe jer se "svet boji izbijanja nuklearnog rata", ali je rekao i da "ima nekih vojnika, posmatrača, specijalista u Ukrajini".

image