Svet

Egipat će podržati tužbu Južne Afrike protiv Izraela

Egipat je rekao da je pozvao Izrael da ispuni svoje obaveze sprovede privremene mere koje je izdao Međunarodni sud pravde
Egipat će podržati tužbu Južne Afrike protiv Izraela© AP Photo/Hassan Ammar/Tanjug

Egipat je danas saopštio da će podržati tužbu koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu zbog toga što se izraelska operacija u Pojasu Gaze širi i još više ugrožava živote palestinskih civila.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će se Kairo angažovati u tom slučaju pred MSP zbog širenja obima izraelskog kršenja prava civila u Pojasu Gaze, bez preciziranja šta će Egipat tačno preduzeti, preneo je Rojters.

Egipat je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova naveo da je taj potez usledio kao posledica eskalacije izraelske agresije na palestinske civile.

"[To] dolazi u svetlu pogoršanja ozbiljnosti i razmera izraelskih napada na palestinske civile u Pojasu Gaze i kontinuirane primene sistematske prakse protiv palestinskog naroda, uključujući direktno gađanje civila i uništavanje infrastrukture u Pojasu, te prisiljavanje Palestinaca na beg", saopšteno je iz ministarstva.

Egipat je rekao da je pozvao Izrael da ispuni svoje obaveze kao sprovede privremene mere koje je izdao Međunarodni sud pravde, a koje zahtevaju osiguranje pristupa humanitarnoj pomoći na način koji zadovoljava potrebe Palestinaca u Pojasu Gaze.

Južna Afrika je u petak zatražila od MSP da naredi Izraelu da se povuće iz Rafe kao deo dodatnih hitnih mera u tekućem slučaju pred tim sudom u kojem optužuje Izrael za dela genocida.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da su egipatski zvaničnici preneli Izraelu da smatraju da je Tel Aviv odgovoran za zategnute bilateralne odnose i propale pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji su održani u Kairu, uz posredovanje SAD, Egipta i Katara.

Hamas je pozdravio najavu egipatskog ministarstva spoljnih poslova da će se Kairo pridružiti tužbi koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred MSP.

image