Svet

Južna Afrika traži od Međunarodnog suda pravde da razmotri akciju protiv Izraela zbog napada na Rafu

Zemlja je podnela sudu "hitni zahtev" zbog izraelskog plana da produži vojne operacije u Pojasu Gaze
Južna Afrika traži od Međunarodnog suda pravde da razmotri akciju protiv Izraela zbog napada na Rafu© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Južnoafrička vlada pozvala je Međunarodni sud pravde da razmotri intervenciju protiv Izraela nakon što je jevrejska država najavila vojne operacije u Rafi, prenosi "Politiko".

Rafa, "koja je poslednje utočište za preživele ljude u Gazi, zahteva da sud iskoristi svoju moć da spreči dalje neposredno kršenje prava Palestinaca u Gazi", saopšteno je iz predsedništva Južne Afrike.

Južna Afrika je "ozbiljno zabrinuta što je vojna ofanziva bez presedana, kako je najavio Izrael, već dovela do daljeg ubijanja, štete i uništenja velikih razmera i rezultiraće daljim ubistvima velikih razmera".

U saopštenju se navodi da bi akcije u Rafi bile "ozbiljno i nepopravljivo kršenje i Konvencije o genocidu i Naredbe Suda od 26. januara 2024."

Južna Afrika je u januaru podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde tražeći od njega da razmotri da li Izrael čini genocid nad Palestincima u Gazi. Sud je utvrdio da neka izraelska dela mogu da potpadnu pod definiciju genocida, ali nije naložio da se zaustavi izraelska vojna kampanja u Gazi.

image