Svet

Bivši američki vojni pilot odavao vojne tajne Pekingu?

Njegovi advokati se protive izručenju, tvrdeći da ne postoje dokazi da su kineski piloti koje je Dugan obučavao bili deo vojske i da je on postao državljanin Australije u januaru 2012, pre navodnih krivičnih dela
Bivši američki vojni pilot odavao vojne tajne Pekingu?Getty © Forrest Anderson

SAD traže od Australije da izruči bivšeg američkog vojnog pilota na osnovu optužbi da je obučavao navodne kineske vojne pilote da sleću na nosače aviona.

Danijel Dugan je takođe doveden u vezu sa kineskim hakerom Su Binom, koji je 2016. priznao da je hakovao velike američke proizvođače oružja i ukrao šematske planove za vojne avione.

Advokat 55-godišnjeg Dugana tvrdi da je njegov klijent to učinio nesvesno, navodi se u sudskom podnesku u koji je Rojters imao uvid. Dugan negira optužbe da je prekršio američke zakone za kontrolu oružja. 

Amerikanac se nalazi u australijskom zatvoru najveće bezbednosti otkako je uhapšen 2022. godine, kada se vratio sa šestogodišnjeg poslovnog boravka u Pekingu.

Vlasti SAD su pronašle prepisku sa Duganom na elektronskim spravama koje su konfiskovale od Su Bina, naveo je Duganov advokat u podnesku australijskom državnom tužiocu. Poruke pokazuju da je kineski haker platio Duganovo putovanje od Australije do Pekinga u maju 2012, prema dokumentima o ekstradiciji koje su Sjedinjene Države podnele australijskom sudu. 

Dugan je Su Bina upoznao kao posrednika u zapošljavanju za kinesku državnu aviokompaniju "AVIC", napisao je njegov advokat, a slučaj hakovanja "nije imao nikakve veze sa našim klijentom".

Kompanija "AVIC" se našla na crnoj listi SAD prošle godine zbog navodnih veza sa kineskom vojskom, navodi Rojters.

Kriminalni istražitelji Australijske bezbednosno-obaveštajne organizacije (ASIO) i američke mornarice znali su da Dugan obučava pilote za "AVIC" i sreli su se sa njim u Tasmaniji u decembru 2012. i februaru 2013, napisao je njegov advokat.

Njegovi advokati se protive izručenju, tvrdeći da ne postoje dokazi da su kineski piloti koje je Dugan obučavao bili deo vojske i da je on postao australijski državljanin u januaru 2012, pre navodnih krivičnih dela.

Podsetimo, Berlin je prošle godine izrazio bojazan da penzionisani nemački vojni piloti koji su se u međuvremenu zaposlili kao instruktori u Kini otkrivaju tajne Pekingu.

image