Srbija i Balkan

Pored Amerikanaca tu su i "braća" Francuzi: Nastavlja se špijuniranje Vojske Srbije

Bilo je očekivano da će se aktivnosti špijunskih letelica Severnoatlantske alijanse pojačati usled održavanja združene taktičke vežbe "Vihor 2024"
Pored Amerikanaca tu su i "braća" Francuzi: Nastavlja se špijuniranje Vojske Srbije© John5199/CC-BY-2.0

Vojska Srbije se već duže vreme nalazi pod prismotrom izviđačkih aviona NATO, koji su od početka godine intenzivirali svoje letove uz pogranične oblasti naše države. Tako je, proteklih meseci, zabeleženo oko 10 slučajeva (ali ih je verovatno bilo više) u kojima je avion američkog ratnog vazduhoplovstva "artemis" leteo u blizini Srbije.

Bilo je očekivano da će se aktivnosti špijunskih letelica Severnoatlantske alijanse pojačati usled održavanja združene taktičke vežbe "Vihor 2024" na Pešteru, u kojoj će učestvovati veliki deo kopnenih i jedinica RViPVO Oružanih snaga Republike Srbije.

Ipak, izgleda da je ovaj put zadatak špijuniranja aktivnosti naše vojske pripao Francuzima, a ne Amerikancima. Naime, kako se može videti na sajtu "Flajtradar24", avion za osmatranje, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka "bič 350 king er" francuskog ratnog vazduhoplovstva sa oznakom FAF9210 je tokom jučerašnjeg dana nadletao prostor Kosova i Metohije, naročito administrativnu liniju sa centralnom Srbijom.

Imajući u vidu oblast koju je nadletao, jasno je da je glavni predmet interesovanja bila upravo vojna vežba "Vihor 2024", ali ono što je još interesantnije jeste mesto sa kog je francuska letelica poletela. 

Kao što je već poznato, do sada su američki "aremisi", koji su išli u misije izviđanja teritorije Republike Srbije, uglavnom poletali iz vazduhoplovne baze "Mihail Kogalničanu" kod Konstance u Rumuniji, dok je u slučaju francuskog aviona početna tačka leta bila baza "Zemunik" u Zadru.

U pitanju je vojni aerodrom koji je nekad koristilo jugoslovensko vazduhoplovstvo i PVO, a kako se može videti na "Flajtradaru", avion je leteo duž obale Hrvatske, potom je kod Herceg Novog ušao u vazdušni prostor, odakle je preko Danilovgrada i Rožaja ušao u prostor iznad KiM.

Posle višečasovnog patroliranja, uglavnom iznad severnog dela naše južne pokrajine, špijunski avion francuskog ratnog vazduhoplovstva vratio se u zadarsku bazu.

image