Srbija i Balkan

Neidentifikovani leteći objekat iznad Valjeva: Izviđački balon ili bespilotna letelica?

Budući da se radi o izviđačkom vazduhoplovu nepoznate vrste, postoji ogromna verovatnoća da je ovo narušavanje vazdušnog prostora naše države povezano sa učestalim letovima aviona za elektronsko izviđanje "artemis"
Neidentifikovani leteći objekat iznad Valjeva: Izviđački balon ili bespilotna letelica?© Војска Србије

U subotu 30. marta, u 10.39 časova stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, "na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora".

Uprkos brzoj reakciji borbenih aviona srpske vojske u toku navođenja dežurnog para MiG-29 do zone presretanja, nepoznati cilj se izgubio sa odraza radarskih pokazivača, pa su lovci nastavili let i po proceduri izvršili pretraživanje zone, sa ciljem potvrde situacije.

Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem vazdušnog prostora, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je kasnije otkriveno, nepoznati cilj je zapravo bio izviđački balon ili bespilotna letelica, a prema dostupnim informacijama uočio ga je osmatrački radar "graund master", odnosno GM-400, koji se od nedavno nalazi u operativnoj upotrebi Vojske Srbije.

Šta je to letelo iznad Valjeva, odakle je došlo i sa kojim ciljem?

Budući da se radi o izviđačkom vazduhoplovu nepoznate vrste, postoji velika verovatnoća da je ovo narušavanje vazdušnog prostora naše države povezano sa učestalim letovima aviona za elektronsko izviđanje "artemis", koji su od početka godine više od 10 puta leteli u neposrednoj blizini Srbije.

Sa ovim se slaže i glavni urednik TV Front Andrej Mlakar, koji je povodom ovog nepoznate letelice iznad Valjeva, za RT Balkan izjavio:

"Za sada se ne zna šta je tačno u pitanju, ali je evidentno da je u poslednje vreme bilo naleta NATO aviona iznad Bosne i Hercegovine, naročito aviona za elektronsko izviđanje - "artemis", koji poleću iz Konstance i konstantno nadleću prostor u blizini Srbije. Poslednji takav slučaj zabeležen je prošle srede, a osim BiH, ovi avioni nekada lete iznad istočne, tj. granice Srbije sa Rumunijom i Bugarskom kao što je bio slučaj u nedelju".

Što se tiče pitanja odakle je "neidentifikovani leteći objekat" došao, Mlakar smatra da je "moguće da je to zapravo bila izviđačka bespilotna letelica Eufora, ukoliko naravno imaju tako nešto na raspolaganju, ili čak NATO Snaga za brze intervencije budući da je njihovo prisustvo u BiH pojačano zbog čitave situacije sa Miloradom Dodikom".

Ukoliko je ovo tačno, može se zaključiti da je u toku koordinisana akcija izviđanja, odnosno špijuniranja aktivnosti, položaja, kretanja i opreme Vojske Srbije, koju sprovodi Severnoatlantska alijansa.

Urednik TV Front ocenjuje i da je glavni cilj ovog upada u vazdušni prostor bilo prikupljanje informacija o sistemima PVO FK-3 i položajima na kojima su raspoređeni.

"Postoji verovatnoća da su glavni predmet opservacije bili položaji sistema PVO FK-3, jer u okolini Valjeva nema značajnijih vojnih kapaciteta. Već duže vreme pokušavaju da izvuku što više informacija o ovim sistemima letovima u blizini granice sa Srbijom".

On ističe i da je ovo prvi veći upad u vazdušni prostor Srbije budući da su se izviđačke letelice NATO uvek držale na oko 60 do 70 km od granice, kao i prvi put da su podignuti avioni MiG-29 Vojske Srbije, nakon incidenta sa dronom u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) iz novembra 2022. godine i dodaje:

"Ovakve aktivnosti uglavnom su se događale u KZB, gde su tzv. KBS uz pomoć 'bajraktara' osmatrale aktivnosti, položaje i opremu Vojske Srbije, kako bi utvrdile prisustvo i količinu tenkova, oklopnih vozila, artiljerijskih i drugih sistema".

image