Svet

Istraživanje "Njujork tajmsa": Tramp vodi u pet ključnih država dok nezadovoljstvo Bajdenom raste

Trampu su potrebne pobede u najmanje četiri "kolebljive" države kako bi imao ozbiljne šanse za pobedu na predsedničkim izborima u novembru
Istraživanje "Njujork tajmsa": Tramp vodi u pet ključnih država dok nezadovoljstvo Bajdenom raste© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp vodi u pet ključnih "kolebljivih" država, pokazuju rezultati istraživanja "Njujork tajmsa", Sijena koledža i "Filadelfija inkvajerera".

Istraživanje otkriva da su mladi glasači posebno nezadovoljni aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, pre svega zbog ekonomske situacije i rata u Gazi, kao i da on gubi podršku latino i afroameričkih glasača.

Tramp trenutno ima prednost u direktnom duelu sa Bajdenom u pet od šest ključnih država: Mičigenu, Arizoni, Nevadi, Džordžiji i Pensilvaniji, dok aktuelni predsednik vodi u samo jednoj od njih – Viskonsinu.

Bajden je na izborima 2020. godine pobedio u svih šest "kolebljivih" država, ali će mu ovog puta biti potrebne pobede u najmanje tri kako bi osigurao reizbor, po uslovom da u ostalim državama ne bude iznenađenja.

Međutim, ukoliko Tramp odnese pobedu u najmanje četiri savezne države, uključujući jednu od tri države u tzv. pojasu "rđe" – Pensilvaniji, Mičigenu ili Viskonsinu – on će imati dobre šanse za pobedu.

Istraživanje pokazuje i da bi nezavisni kandidat Robert Kenedi Mlađi mogao da osvoji oko 10 odsto glasova u tim državama, kao i da odvlači otprilike podjednak broj glasača od oba vodeća kandidata.

"Njujork tajms" navodi da se rezultati istraživanja u velikoj meri poklapaju sa onima iz novembra prošle godine, iako je Bajdenova kampanja u međuvremenu uložila više desetina miliona dolara u reklame.

Istraživanje pokazuje da visoki životni troškovi, imigracija, rat Izraela u Gazi i želja za promenom i dalje negativno utiču na popularnost aktuelnog predsednika i otežavaju njegov položaj.

Čak 70 odsto ispitanika veruje da su potrebne "velike promene" političkog i ekonomskog sistema u državi, navodi "Njujork tajms".

Posebno je značajan pad Bajdenove popularnosti među mlađim glasačima, Latinoamerikancima i Afroamerikancima. Kandidati su praktično izjednačena u podršci glasača od 18 do 29 godina, kao i među Latinoamerikancima.

image