Svet

Predsednik Katalonije najavio povlačenje iz politike nakon izbornog poraza

Socijalisti španskog premijera Pedra Sančeza osvojili su najviše glasova na izborima u Kataloniji, ali će im za većinu biti potreba podrška drugih partija
Predsednik Katalonije najavio povlačenje iz politike nakon izbornog poraza© Tanjug/AP Photo/Joan Mateu Parra

Odlazeći predsednik Katalonije Pere Aragones izjavio je danas da će se povući iz politike nakon katastrofalnog rezultata svoje separatističke partije na regionalnim izborima na kojima su španski socijalisti postigli istorijsku pobedu.

Ipak, Aragonesova stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) ostaje najbolja nada za socijaliste, koji su osvojili najviše glasova izborima u nedelju, ali nisu uspeli da osvoje većinu za formiranje vlade tog autonomnog regiona na severoistoku Španije, prenosi Rojters.

Aragones, koji je tri godine bio na čelu Katalonije, rekao je da njegova stranka neće podržati socijaliste i poručio im da se za podršku obrate tvrdoj separatističkoj stranci Žunts.

"ERC će ostati u opoziciji, jer je to mesto gde su nas građani postavili", rekao je Aragones novinarima.

Na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasova socijalisti, koje u Kataloniji predvodi Salvador Ila, osvojili su 42 mesta u katalonskom parlamentu, dok je njihov uobičajeni koalicioni partner, levičarska stranka Sumar, osvojila šest.

Stranka Žunts je osvojila 35 mesta, a ERC 20, ali da bi mogle da formiraju vladu stranke moraju da dobiju najmanje 68 glasova u prvom krugu glasanja u katalonskom parlamentu, dok je u drugom krugu dovoljna prosta većina.

Visoka funkcionerka socijalista, Nuria Parlon, rekla je novinarima da je najprihvatljivija opcija dogovor o manjinskoj vladi sa strankama ERC i Sumar, koju bi podržavale i druge stranke.

Regionalni izbori imaju značajan uticaj na stabilnost nacionalne vlade Španije, navodi Rojters.

image