Svet

Bajden zabranio uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije; Antonov: SAD samo sebi štete

Cene uranijuma na svetskom tržištu su naglo porasle nakon što su SAD objavile namere da odustanu od uvoza iz Rusije
Bajden zabranio uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije; Antonov: SAD samo sebi šteteGetty © Monty Rakusen

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije. Ova zabrana goriva za nuklearne elektrane stupiće na snagu za oko 90 dana, ali se američkom Ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027. godine, u slučaju "nacionalnog interesa".

Zakonom se takođe odobrava 2,7 milijardi dolara za finansiranje izgradnje industrije nuklearnog goriva SAD, čijih 24 odsto obogaćenog uranijuma korišćenog u nuklearnim elektranama dolazi iz Rusije.

"Predsednik Bajden ozakonio je istorijsku seriju radnji koje će ojačati energetsku i ekonomsku sigurnost naše zemlje smanjivanjem i konačnim eliminisanjem našeg oslanjanja na Rusiju", rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Cene uranijuma na svetskom tržištu su naglo porasle nakon što su SAD objavile namere da odustanu od uvoza iz Rusije.

"Rosatom" - koji obogaćenim uranijumom snabdeva više od 90 komercijalnih reaktora u SAD i glavni je strani snabdevač američkog tržišta - više puta je naglašavao da u potpunosti ispunjava sve obaveze prema stranim kupcima.

Politička situacija ne bi trebalo da destabilizuje rad tržišta nuklearnog goriva, ukazala je ruska državna korporacija.

U međuvremenu, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je da će ovaj zakon izazvati šokove u međunarodnoj ekonomiji, ali da neće doneti priželjkivane rezultate.

"Delikatna ravnoteža između izvoznika i uvoznika uranijuma biće narušena. Život je potvrdio da je ruska ekonomija spremna za bilo kakve izazove i da brzo odgovara na poteškoće, čak i izvlačeći dobitke. Tako će biti i ovog puta", navodi se u saopštenju ruske ambasade.

"Finansijski gubici za Sjedinjene Države biće mnogo veći nego za Rusiju...Bez dovoljno nacionalnog kapaciteta za bogaćenje, Vašington šteti svojoj ekonomiji", dodao je Antonov.

Radio "Sputnjik" je ranije preneo da je 2023. Rusija držala trećinu svetskog tržišta uranijuma.

image