Svet

Koliko Sjedinjene Države zavise od ruskog uranijuma?

Od početka sukoba u Ukrajini, SAD su uvele sankcije na rusku naftu i gas ali i dalje uvoze ruski obogaćeni uranijum
Koliko Sjedinjene Države zavise od ruskog uranijuma?Getty © vchal

Rusija je trenutno najveći strani dobavljač nuklearnog goriva za Sjedinjene Države.

Moskva je 2022. godine isporučila skoro četvrtinu obogaćenog uranijuma koji se koristi za gorivo američke flote od više od 90 komercijalnih reaktora, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije SAD.

Većina preostalog uranijuma se uvozi iz evropskih zemalja, dok drugi deo proizvodi britansko-holandsko-nemački konzorcijum koji posluje u Sjedinjenim Državama pod nazivom "Urenco".

Slično tome, skoro desetina zemalja širom sveta zavisi od Rusije za više od polovine svog obogaćenog uranijuma — a mnoge od njih su članice NATO i saveznici Ukrajine.

Samo 2023. godine, američka nuklearna industrija je platila preko 800 miliona dolara ruskoj državnoj korporaciji za nuklearnu energiju, "Rosatomu", i njenim filijalama za gorivo. Važno je napomenuti da 19 odsto električne energije u SAD napajaju nuklearne elektrane.

Zavisnost od ruskih goriva datira još iz 1990-ih kada su se Sjedinjene Države odustale od sopstvenih mogućnosti obogaćivanja u korist korišćenja mešanih zaliha uranijuma za oružje iz sovjetske ere.

Predstavnički dom američkog Kongresa nedavno je doneo zabranu uvoza ruskog uranijuma. Predlog zakona mora da prođe Senat pre nego što postane zakon. Kao deo novog zakona o zabrani uranijuma, Bajdenova administracija planira da izdvoji 2,2 milijarde dolara za proširenje postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Sjedinjenim Državama.

image