Svet

Niger optužio Francusku: Obučavate teroriste u svojim bazama u Beninu

Bićemo spremni da ponovo otvorimo granicu sa Beninom kada budemo sigurni da će naša teritorija biti zaštićena i bezbedna, poručio je premijer Nigera Ali Mahaman Lamine Zeine
Niger optužio Francusku: Obučavate teroriste u svojim bazama u Beninuwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Niger će nastaviti da drži svoju granicu sa Beninom zatvorenom "iz bezbednosnih razloga",a pre svega zbog raspoređivanja francuskih trupa na tlu te zemlje, izjavio je nigerski premijer Ali Mahaman Lamine Zeine na konferenciji za novinare.

"Niger će biti voljan da ponovo otvori granicu sa Beninom kada budemo sigurni da će naša teritorija biti zaštićena i bezbedna. Suvereno smo odlučili da svoju granicu sa Beninom držimo zatvorenom jer postoje francuske baze na teritoriji te zemlje i u nekima od njih obučeni su teroristi kako bi destabilizovali našu zemlju", poručio je premijer Nigera.

Nakon što je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) krajem februara objavila da ukida ekonomske sankcije uvedene Nijameju nakon državnog udara, koji se dogodio u julu 2023. godine, Niger je počeo da otvara granice sa svojim susedima.

Iako je već ponovo otvorio svoju dugu granicu sa Nigerijom, odbija da uradi isto sa Beninom.

U tom kontekstu, Benin je odlučio da blokira transport nigerske sirove nafte kroz jednu od svojih luka, dogovoren u okviru sporazuma između dveju zemalja i Kineske nacionalne naftne korporacije, dok Niger ne otvori svoju granicu za robu iz Benina i normalizuju odnose.

Zeine je optužio beninske vlasti da su prekršile "desetak sporazuma" sklopljenih između Nigera, Benina i Kine, ističući da Benin ne može jednostrano modifikovati ili ograničiti sporazume na bilo koji način bez saglasnosti drugih strana.

image