Svet

EKOVAS ukida sankcije Nigeru

Kako je predsednik komisije EKOVAS-a Omar Aliju Turi rekao, ovaj korak se preduzima "iz čisto humanitarnih razloga", dok će pojedine restrikcije ostati na snazi
EKOVAS ukida sankcije Nigeruwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/Ute Grabowsky/photothek.de

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) ukida sankcije uvedene Nigeru nakon prošlogodišnjeg puča, saopštio je u subotu predsednik komisije te organizacije Omar Aliju Turi nakon na samitu EKOVAS-a u glavnom gradu Nigerije, Abudži.

Među sankcijama koje će biti momentalno ukinute su zabrana letenja, zatvaranje granica, zamrzavanje sredstava centralne banke Nigera, kao i suspenzija komercijalnih transakcija.

Kako je predsednik komisije EKOVAS-a rekao, ovaj korak se preduzima "iz čisto humanitarnih razloga", dok će pojedine restrikcije ostati na snazi. 

Samit 15-članog ekonomskog bloka, koji je završen u subotu, pokušao je da se pozabavi pretnjom dezintegracije sa kojom se region suočava i da ubedi vojno rukovodstvo Nigera, Malija i Burkine Faso da preispitaju svoje odluke o napuštanju te organizacije.

"Moramo preispitati naš trenutni pristup u podržavanju ustavnog poretka u državama članicama" bloka, rekao je na početku samita predsednik Nigerije Bola Tinubu, sadašnji predsedavajući EKOVAS-a.

Tinubu je pozvao tri zemlje da "preispitaju odluku" o napuštanju i rekao da ne bi trebalo da doživljavaju organizaciju "kao neprijatelja".

Ranije ove nedelje, suosnivač EKOVAS-a i bivši lider Nigerije, general Jakubu Govon pozvao je blok da ukine "sve sankcije koje su uvedene Burkini Faso, Gvineji, Maliju i Nigeru".

U januaru su Burkina Faso, Mali i Niger objavili da se odmah povlače iz EKOVAS-a zbog "nehumanih sankcija", optužujući tu grupu da služi stranim interesima i predstavlja pretnju po te zemlje.

Regionalni blok je uveo sankcije trima bivšim francuskim kolonijama kako bi ih naveo da obnove demokratsku vladavinu nakon što su državnim udarima svrgnute njihove civilne vlade.

Povlačenje bi moglo imati značajan uticaj na preostale članice bloka, rekao je za RT advokat iz Nigerije Danijel Bvala, portparol predsedničkog kandidata Narodne demokratske partije na izborima u Nigeriji 2023. On je istakao da je Zapadna Afrika duboko povezana, što znači da će se odlazak tri države iz EKOVAS-a osetiti širom regiona.

Andrej Maslov, šef Centra za afričke studije Ruske Visoke ekonomske škole, smatra da je sada manje članica EKOVAS-a koje su zainteresovane za izolaciju Burkine Faso, Malija i Nigera.

"Togo i Benin postaju nova transportna čvorišta za zemlje Sahela koje nemaju izlaz na more. Dobar primer za to biće da Niger uskoro počne da izvozi naftu preko Benina", rekao je on za RT.

"Senegal će se verovatno uzdržati od bilo kakvih oštrih odluka s obzirom na trenutno nestabilnu situaciju kod kuće i antifrancusko raspoloženje stanovništva. Stoga, Obala Slonovače rizikuje da bude izolovana unutar bloka kao poslednji lojalni saveznik Francuske", dodao je Maslov.

image