Svet

Afričke zemlje pripremaju 25.000 vojnika za napad na Niger

Nigerija bi trebalo da obezbedi oko polovinu tih vojnika, dok bi u akciji učestvovali i Benin, Senegal i Obala Slonovače
Afričke zemlje pripremaju 25.000 vojnika za napad na Nigerwww.globallookpress.com © Djibo Issifou

Grupa afričkih zemalja planira da pošalje kontingent od 25.000 vojnika u Niger, kao deo vojne intervencije u toj zemlji, prenosi "Radio Frans Enternasional".

Nigerija bi trebalo da obezbedi oko polovinu tih vojnika, dok bi u akciji učestvovali i Benin, Senegal i Obala Slonovače. Trupama EKOVAS-a bi trebalo da komanduje oficir iz Nigerije.

EKOVAS je neposredno nakon puča najavio da će vojno intervenisati ako se hunta ne povuče i ne vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na njegovu nekadašnju funkciju. Oni su pučistima dali rok od sedam dana za ispunjenje uslova, koji je istekao u nedelju.

Kako navodi ta radio stanica, diplomate u Nigeriji tvrde da plan nikada i nije bio da se interveniše neposredno nakon isteka tog roka, ali da opcija vojne akcije nije skinuta sa stola.

Dok se u zemljama EKOVAS-a pripremaju za invaziju, oružane snage Nigera su počele da premeštaju svoje snage u okolini prestonice Nijameja, preneo je Si-En-En.

Lideri EKOVAS-a u četvrtak razmatraju dalje korake

Lideri članica Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (EKOVAS) sastaće se u četvrtak, 10. avgusta, kako bi diskutovali o krizi u Nigeru i daljim koracima koje će to telo preduzeti.

Pripreme za samit teku dobro i očekuje se da će zemlje članice brzo postići konsenzus, smatra ministar spoljnih poslova neimenovan članice EKOVAS-a koji je govorio za RFI.

Ipak, oni će sačekati da vide rezultate posedete izaslanika Afričke unije, EKOVAS-a i Ujedinjenih nacija Nijameju, koji će pokušati da na miran način reše kriznu situaciju u toj zemlji.

Delegacija Nigerije, koju je predvodio nekadašnji predsednik Abdulsalami Abubakar, prošle nedelje nije uspela da napravi konkretniji iskorak u pregovorima.

U isto vreme, nigerijski Senat je odbio da podrži vojnu intervenciju za koju se zalaže predsednik Nigerije Bola Tinubu i pozvao je na traženje mirnog rešenja. Nigerijski predsednik, koji važi za najvećeg zagovornika vojne intervencije, zbog toga se našao se na udaru oštrih kritika u svojoj zemlji.

Nijamej je posetila i vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja je sa predstavnicima hunte imala "izuzetno iskrene i ponekad prilično teške" razgovore.

image